Rituximab is veilig en effectief

Rituximab, een medicijn wat onder andere gebruikt wordt voor de behandeling van reuma, wordt gezien als een mogelijk therapeutisch middel tegen MS. Onderzoek toont aan dat het middel effectief en veilig is bij mensen die een agressieve vorm van RRMS hebben. Ook voor een selecte groep mensen met progressieve vormen van MS (PMS) kan het middel effectief zijn.

In een observationeel onderzoek werd gekeken of het middel veilig was. Daarnaast werd er ook gekeken naar efficiëntie van het middel en dan zowel klinisch als radiologisch. In totaal werden in de studie 31 mensen met RRMS en 59 mensen met PMS onderzocht. Bij alle 90 mensen was de ziekte ondanks standaard behandelingen actief.

Voor en tijdens de behandeling met Rituximab werd gekeken naar de “Annualized Relapse Rate” (ARR, het aantal terugvallen op jaarbasis), actieve zichtbare laesies en naar de klinische ontwikkeling door de Expanded Disabilty Status Scale (EDSS).

Voordat de onderzochte groep aan Rituximab  begon was de gemiddelde ARR 0,86 en hadden 53,3% van de mensen actieve laesies. Ook was er klinische achteruitgang gemeten, omdat de EDSS was toegenomen van 4,2 naar 4,9.

Tijdens de behandeling was er een significante verlaging van 88,4% van de ARR (p < 0.001). Er was ook een significantie afname van de EDSS tot 4,6 (p = 0.01) in het eerste jaar van de behandeling en de EDSS bleef stabiel in het tweede jaar van de behandeling. Ook werd er bij 70% van de totale groep geen ziekteactiviteit gemeten tijdens behandeling met Rituximab, voor de RRMS groep was dit 74,2% en de 67% bij de PMS groep.

Meest voorkomende bijwerkingen (18,8%) van Rituximab waren infuus-gerelateerd en hiervan waren meeste bijwerkingen mild.

Kortom, bij een agressieve vorm van RRMS en bij een selecte groep mensen met PMS kan Rituximab een effectieve en veilige behandeling zijn.

Bron: Alcalá C, Gascón F, Pérez-Miralles F, Gil-Perotín S, Navarré A, Boscá I, Coret F, Casanova B; Unit of Neuroimmunology, Department of Neurology, Hospital Universitari i Politècnic La Fe, 106 Avenue Fernando Abril Martorell, 46026, Valencia, Spain.
J Neurol. 2018 Jul

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29785523

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Heb inmiddels mijn derde retuximab infuus gehad. krijg dit elk halfjaar, ben echt super tevreden. mijn leven heb ik er van terug. ik heb zowel reuma als ms en de begin periode van de ms kon ik niks meer, het lopen ging hard achteruit/benen en armen werden steeds zwaarder. maar omdat ik ook al mezelf spoot met simponi hebben we dat gestopt en retuximab geprobeerd en echt mijn leven heb ik ermee terug. ben benieuwd of er nog meer mensen zijn die zulke goede ervaringen hebben. zowel mijn reuma is minder actief en ook mijn MRI scan zien er goed uit wat betreft de ms. mvg Petra

    1. Hoi hoelang duurde het voor je het merkte ik heb gisteren me eerste infuus gehad van 1000 14 april de 2 de

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *