Risico genen in families met MS in Nederland

Mensen met MS die familieleden met MS hebben (familiaire MS), hebben meer genen die gelinkt zijn aan MS dan mensen met MS die geen familieleden met MS hebben (sporadische MS). Dit verschil komt vooral door het gen HLA-DRB1*1501: het gen dat het meest geassocieerd is met MS. De voorspellende waarde van genen in MS is laag en is daarom niet goed te gebruiken in de klinische praktijk.

Ongeveer 20% van de mensen met MS hebben familiaire MS. Eerdere studies die keken naar familiaire MS lieten geen overtuigende resultaten zien.

In totaal doen 283 mensen met sporadische MS, 169 mensen met familiaire MS en 2028 gezonde controles mee aan deze studie. De onderzoekers maken een genetische risicoscore gebaseerd op 103 risico genen voor MS.

De onderzoekers vergelijken de genetische risicoscore van mensen met familiaire MS met mensen met sporadische MS. Ook kijken ze naar de invloed van de MS risico genen bij het voorspellen van het ziektebeloop.

De genetische risicoscore is hoger in mensen met familiaire MS vergeleken met mensen met sporadische MS. Vooral het gen HLA-DRB1*1501, dat het meest geassocieerd is met MS zorgt voor dit verschil. De mensen met een hoge genetische risicoscore hebben vaker een lagere leeftijd op het moment van MS diagnose dan mensen met een lage genetische risicoscore. Met deze genetische risicoscore is iets beter het verschil tussen gezonde controles en  familiaire MS te zien dan tussen gezonde controles en sporadische MS.
Bron: Mescheriakova, Broer, Wahedi, et al
Department of Neurology, MS centre ErasMS, Rotterdam, The Netherlands
Mult Scler J Exp Trans Clin. 2016 May6. doi: 10.1177/2055217316648721

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28607725

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.