Revalidatie vanuit huis

Het volgen van een aangepast programma voor lichamelijke activiteit in een plaatselijk fitnesscentrum verbetert de lichamelijke conditie en kwaliteit van leven van mensen met neurologische aandoeningen zoals een beroerte of MS, die thuis wonen.

Een nauwe samenwerking tussen revalidatiecentra en locale fitness centra, begeleiding door bekwame instructeurs en groepsactiviteiten zijn belangrijke factoren voor succesvolle deelname.

Doel

Het doel van dit Franse onderzoek is het beschrijven en evalueren van het APA-programma (adapted physical activity program): een trainingsprogramma dat is ontworpen voor mensen met neurologische ziektes. De trainingen vinden plaats in lokale fitnesscentra, zodat mensen vanuit huis aan het programma kunnen meedoen.

Onder begeleiding van een gespecialiseerde instructeur volgen mensen 6 maanden lang, twee keer per week, individuele- en groepsactiviteiten. Bij de klinische evaluatie vóór en na het programma is gekeken naar kracht op fitness apparaten, een looptest van 6 minuten, op één been staan, en de SF-36 test.

In de periode van januari 2017 tot mei 2019 hebben 79 mensen meegedaan aan het APA-programma. (33 vrouwen, gemiddelde leeftijd 59 ± 14 jaar, 47 mensen met een beroerte, 13 mensen met MS en 19 mensen met andere neurologische ziekten).

Alle resultaten verbeterden significant: de kracht van het bovenlichaam verbeterde met 49%, de kracht van het onderlichaam met 37%, de 6 minuten looptest met 22%, op één been staan met 86% en de SF-36 scores mentaal en fysiek met 23%. 68% van de deelnemers voltooiden het programma van 6 maanden, en 83% daarvan nam daarna een jaarabonnement bij het fitnesscentrum.

Verbetering

Het 6 maanden durende APA-programma verbeterde de lichamelijke conditie en de kwaliteit van leven bij de deelnemers. Meer dan de helft van de deelnemers besloot aan het eind van het programma lid te worden van het lokale fitnesscentrum. Zo ondersteunen zij de ontwikkeling van APA programma’s voor mensen met chronische neurologische aandoeningen die in lokale fitnesscentra revalideren, in samenwerking met revalidatiecentra.

Bron: Christophe Duret, Petra Breuckmann, Melanie Louchart, Forster Kyereme, Mickael Pepin, Typhaine Koeppel. CRF Les Trois Soleils, Médecine Physique et de Réadaptation, Unité de Rééducation Neurologique, Boissise-Le-Roi, France, Centre Hospitalier Sud Francilien, Neurologie, Corbeil-Essonnes, France. Dishabil Rehabil. 2020 june 3

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32490706/

Meer lezen?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.