In het DNA van mensen met MS is de expressie van bepaalde zogenaamde Humane Endogene RetroVirussen (HERVs) verhoogd. Onbekend is of de expressie van deze retrovirussen de oorzaak of het gevolg is van MS.

fimmu-06-00647-g001 (1)Er wordt tegenwoordig meestal aangenomen dat MS veroorzaakt wordt door een combinatie van genetische aanleg met zogenaamde ‘triggers’ uit de omgeving. In een recent overzichtsartikel bespreken onderzoekers uit Nottingham het verband tussen MS en de expressie van bepaalde retrovirussen (HERVs) in het DNA, het genetisch materiaal van de mens.

Deze HERVs zijn miljoenen jaren geleden in het menselijk DNA terecht gekomen. Meestal zijn deze HERVs niet actief, maar bij sommige ziektes waaronder MS is de expressie van deze retrovirussen in het DNA verhoogd en zijn deze stukken DNA wel actief.

In het geval van MS zijn er aanwijzingen voor een rol voor drie groepen van retrovirussen: HERV-H, HERV-K en HERV-W. Het sterkst zijn de aanwijzingen voor een retrovirus uit deze laatste groep: MSRV.

Het is aangetoond dat MSRV actief is op diverse plekken binnen het immuunsysteem en het centraal zenuwstelsel van mensen met MS. Verder onderzoek is nodig om te bepalen of de activiteit van MSRV deel is van de oorzaak van MS of dat het een gevolg is van het disfunctioneren van het immuunsysteem bij MS.

Bron:
Elena Morandi, Rachael E. Tarlinton, and Bruno Gran, Front Immunol. 2015 Dec 24;6:647. doi: 10.3389/fimmu.2015.00647. eCollection 2015.

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26734011

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.