Reflexologie bij myofasciale pijn

Heftige pijn in de spieren kan veroorzaakt worden door het Myofasciaal Pijn Syndroom (MPS). Poolse en Oekraïense onderzoekers pleiten ervoor om reflexologie in combinatie met het rekken van de spieren toe te passen om MPS bij mensen met MS te verlichten.

Reflexologie bij myofasciale pijnEen veelvoorkomende oorzaak van spierpijn is het Myofasciaal Pijn Syndroom (MPS). MPS wordt gekenmerkt door pijnlijke knopen (triggerpoints) in willekeurige spieren. Dit levert een zeurend, drukkend of tintelend gevoel op, maar soms ook stekende en heftige uitstralende pijn. MPS wordt vaak niet herkend en blijft vaak onbehandeld. In Polen en Oekraïne is nu onderzoek gedaan naar verschillende fysiotherapeutische behandelingen bij MPS, specifiek bij mensen met MS.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden 105 mensen met MS mee, in de leeftijd van 21 tot 54 jaar. Ruim de helft van de deelnemers (64 mensen) kregen een experimentele behandeling van 30 dagen, bestaande uit reflex therapie en rekken van de spier. De overige 41 mensen kwamen in de controlegroep terecht. Zij kregen reguliere massages van de fysiotherapeut.

De onderzoekers gebruikten elektromyoneurografie* (ENMG) om metingen te verrichten. Dit is een techniek die zowel de werking van de spieren als de zenuwen analyseert. Ze analyseerden ENMG-signalen van een scheenbeenspier en een bovenbeenspier tijdens ontspanning en maximale aanspanning. Ook bekeken zij de M-response (een maat voor spierkracht) en H-reflex (een bepaalde reflex) tijdens stimulatie van een voetspierzenuw. Metingen werden zowel aan het rechter- als linkerbeen gedaan.

Resultaten

Voor de start van de studie hadden de deelnemers een significant lagere maximale M-response en een lagere impulssnelheid in de zenuw dan gezonde mensen gemiddeld hebben. De onderzoekers zagen duidelijk signalen die wijzen op beschadiging van de zenuw.

Van de groep die reflex therapie in combinatie met het rekken van de spieren kreeg vertoonde 62,0% van de mensen na de therapie een duidelijke verhoging van de M-response bij beide benen (65,7% hoger dan bij de controlegroep die alleen massage kreeg). Bij de overige 38,0% van de groep was een minimale verhoging van de M-response zichtbaar. Ook waren er positieve effecten op spasticiteit en pijn.

Conclusie

Het gebruik van reflexologie in combinatie met rekken van de spier leidt tot een afname van spasticiteit en pijn. Deze therapie zou in de fysiotherapie kunnen worden toegepast om MPS bij mensen met MS te verlichten.

* ENMG of electroneuromyografie is een techniek die de werking van de zenuwen analyseert en meet. Bij het zenuwgeleidingsonderzoek stuurt de arts dmv een kleine electrode een heel korte elektrische prikkel naar een zenuw. Zo worden zowel de zenuwen naar de spieren als de gevoelszenuwen getest.

Bron: Ostapyak ZM, Mytckan BM, Bejga P, Gerich RP, Popel SL; University of Zielona Gora, Poland, Vasyl Stefanyk Precarpathian National University, Oekraine
Wiadmosci Lekarskie 2020 (9 cz. 2): 1950-1956

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33148839/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.