Een onderzoeksgroep van de Medische Universiteit Mainz heeft een mechanisme ontdekt, dat ervoor zorgt dat het voor T-cellen makkelijker is om de bloed-hersenbarrière (BHB) te passeren en zo in het centrale zenuwstelsel (CZS) te komen. Deze ontdekking opent deuren om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, die precies op dit punt van de ziekteontwikkeling ingrijpen.

Bloed-hersenbarrière

De zogenoemde BHB vormt bij MS een belangrijke hindernis voor lichaamseigen T-cellen, die het CZS in de hersenen beschadigen. T-cellen moeten deze hindernis nemen om de hersenen binnen te kunnen dringen. Onderzoekers wereldwijd willen erachter komen hoe dit werkt.

Dat de als EBI2 aangeduide proteïne aan de oppervlakte van T-cellen daadwerkelijk hiertoe bijdraagt hebben de onderzoekers uit Mainz ontdekt. EBI2 fungeert als receptor c.q. doelproteïne voor een bepaald, als ‘ligand’ aangeduid molecuul, het 7a,25-dihydroxycholesterol. Dit ligand wordt door bepaalde enzymen uit cholesterol samengesteld.

EBI2 maakt het de immuuncellen mogelijk om sneller en efficiënter de hersenen binnen te komen. Daarbij geldt: hoe hoger de concentratie van het ligand, hoe sneller en efficiënter de immuuncellen de hersenen binnendringen en daar het weefsel beschadigen.

Resultaat

Tot dat inzicht kwamen de wetenschappers toen ze konden bewijzen dat in ontstoken hersengebieden van mensen met MS bijzonder veel cellen met grote hoeveelheden van de receptor EBI2 zich hadden opgehoopt. Deze gegevens brengen de onderzoekers dichter bij de conclusie, dat bij mensen de combinatie ‘receptor en verhoogde ligand concentratie’ bijdraagt aan het binnendringen van de BHB door T-cellen en daarmee ook aan het ziek maken van het CZS.

Onderzoeksmethode

Aanvankelijk onderzochten de wetenschappers in een diermodel van MS wat bij een ontsteking gebeurt. Ze konden aantonen, dat het aandeel enzymen dat essentieel is bij een ligand productie, bij een beginnende ontsteking verhoogd is in het CZS. Hoe meer van dit soort enzymen actief zijn, hoe hoger ook het aandeel van de liganden is, die T-cellen door de BHB sluizen kunnen.

Het werd de onderzoeksgroep duidelijk hoe de verhoogde ligandproductie in het ontstoken CZS-weefsel tot stand komt. Omdat receptoren als EBI2 (zogenaamde G-proteïne-gekoppelde receptoren) een hoog potentieel aan aangrijpingspunten voor nieuwe medicatie betekenen, zijn ze voor het MS-onderzoek uitermate interessant.

Voor de receptor EBI2 zijn al mogelijke therapeutische uitgangspunten bekend die in de toekomst in MS-modellen op werkzaamheid getest kunnen worden.

Andere ziektes?

Naast de ziekte MS zou deze receptor ook een rol kunnen spelen bij andere auto-immuunziektes, zoals psoriasis.

Bron: Universitätsmedizin der Johannes Gutenberg-Universität Mainz – 31 januari 2017
Redactie: DMSG Bundesverband e.V. – 02 februari 2017

Samenvatting: https://www.dmsg.de/msnieuws/msreceptorgeidentificeerd

 

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *