Progressieve MS: uniek onderzoek op komst

Over enige tijd zal een uniek onderzoek van start gaan om te beoordelen of medicijnen die reeds op de markt worden toegepast, ook geschikt zijn om progressieve multiple sclerose (MS) te behandelen en eventueel te stoppen.

Voor het behandelen van progressieve MS beschikken artsen over aanzienlijk minder mogelijkheden dan bij andere, mildere vormen van MS.

Daarom hebben Britse onderzoeksartsen het plan opgevat om onder gezamenlijke leiding van Prof. Jeremy Chataway, neuroloog, en Prof. Mahesh Parmar, medische statistiek en epidemiologie, een unieke klinische trial te starten.

Hun doel is om te onderzoeken in hoeverre medicijnen die al op de markt beschikbaar zijn, verslechtering van multiple sclerose  kunnen tegengaan en eventuele schade die door deze verslechtering is veroorzaakt, kunnen terugdraaien.

Deze baanbrekende trial die vanwege zijn verschillende onderzoeksarmen de naam Octopus heeft gekregen, zal de onderzoekers in staat stellen potentiële voordelen van meerdere medicijnen tegelijkertijd te onderzoeken. Zij hopen op die manier sneller effectieve nieuwe medicijnen voor progressieve MS te kunnen identificeren.

Onderzoeksverloop

Honderden proefpersonen met MS zullen voor het onderzoek worden geworven. Zij krijgen willekeurig standaardzorg voor progressieve MS óf standaardzorg aangevuld met een van drie medicijnen. De artsen hopen dat tenminste een van deze medicijnen de neuronen tegen ziekte zal beschermen of de schade die door de progressie van de ziekte is ontstaan, enigszins zal herstellen.

De manier waarop de trial is opgezet impliceert dat wanneer een medicijn voordelen begint te vertonen, meer mensen kunnen worden geworven en dat betekent weer dat er meer gegevens over werkzaamheid en bijwerkingen worden verkregen.

Na 18 maanden krijgen de personen die aan het onderzoek meewerken een hersen scan om te beoordelen of het middel dat zij slikken enig verschil maakt voor de progressie van hun MS. Als dit niet het geval is krijgen zij een ander medicijn.

Het onderzoek wordt gefinancierd door de MS Society via de oproep Stop MS en zal later dit jaar worden gestart, mits de coronacrisis geen roet in het eten gooit.

Bron:https://www.google.co.uk/amp/s/amp.theguardian.com/society/2021/mar/22/uk-to-test-existing-drugs-as-treatment-for-ms-in-world-first-trial

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.