De progressie van MS en de functie beperkingen bij MS blijken niet gerelateerd te zijn aan de Vitamine D status in het bloed. Dit blijkt uit een 3 jaar follow up studie.

Deze studie keek naar de relatie tussen de belangrijkste functionele beperkingen die ontstaan bij MS en de Vitamine D waardes. De studie geeft wel aan dat er een significant verband is tussen de relapses en vitamine D status bij jongeren met MS (≤ 37,5 jaar).

De studie is opgezet als vervolg van de studies die aangetoond hebben dat zowel het ontstaan van MS als de ziekte activiteit van MS kan worden gerelateerd met de vitamine D status in het bloed.

In totaal hebben er 554 mensen met MS mee gedaan in het onderzoek. De hoeveelheid vitamine D in het lichaam van de mensen met MS werd gemeten tijdens de routine klinische onderzoeken. Daarna werd er statistisch gekeken naar de Vitamine D waardes in het bloed en hoe die veranderende ten opzichte van de ziekte progressie, relapses en functionele beperkingen.

Vervolg studies zullen kijken of een hoge dosis aan Vitamine D, de progressie van MS en progressie van functiebeperkingen kan verminderen. Ook hier zal weer gebruik gemaakt worden van een follow up studie over langer termijn.

Bron: Muris AH, Smolders J, Rolf L, Klinkenberg LJ, van der Linden N, Meex S, Damoiseaux J, Hupperts R., School for Mental Health and Neuroscience, Maastricht University Medical Center, Maastricht, Academic MS Center Limburg, Zuyderland Medical Center, Sittard, Central Diagnostic Laboratory, Maastricht University Medical Center, Maastricht. PLoS One. 2016 Jun 8

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27276080

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *