MS begint op latere leeftijd vaak met cognitieve stoornissen en ernstige atrofie van de hersenschors en van de kleine hersenen. 

Hoewel een cognitieve stoornis vanaf het begin van het ontstaan van MS een belangrijk aspect is, is een cognitief begin ongebruikelijk en kan het een vroege en accurate diagnose in de weg staan. In het Italiaanse onderzoek worden 12 mensen beschreven met een cognitieve stoornis als eerste uiting van MS, met een milde of geen aantasting op neurologisch gebied.

Naast twaalf mensen met een cognitief begin van MS werden twaalf mensen met MS die geen cognitieve problemen hadden, twaalf gezonde mensen en vier mensen met een progressief supranucleaire verlamming (PSP*) bij dit onderzoek betrokken. Zij dienden als controle groep.

Tien van de mensen met een cognitief begin van de ziekte MS hadden een progressief klinisch verloop van de ziekte. Alle mensen die deelnamen aan het onderzoek werden op latere leeftijd ziek (gemiddelde leeftijd 49 jaar). Onder de cognitieve functies kwamen heel vaak de frontale gebieden van de hersenen voor in vergelijking met de controle groep en de mensen met MS zonder cognitieve problemen.

Vergeleken met mensen met MS zonder cognitieve problemen en de gezonde controle groep vertoonden de mensen met MS met cognitieve problemen een ernstige atrofie van de hersenschors en van de kleine hersenen.

Bij acht van de mensen met MS en cognitieve problemen en bij drie mensen met een progressieve supranucleaire verlamming (PSP) werd het zg. “Hummingbird” teken gezien. Hummingbird betekent letterlijk “kolibrie” en dat teken heeft betrekking op een verschijning op een MRI van de hersenen die op een kolibrie, een Hummingbird, lijkt.

De suggestie van de onderzoekers is dat er aan de diagnose MS gedacht moet worden in die gevallen waarin sprake is van een cognitieve stoornis, vooral als die gepaard gaat met een langzame progressie van de ziekte en ook als er dan ook nog eens sprake is van een ernstige atrofie van bepaalde delen van de hersenen (hersenschors, kleine hersenen en hersenstam) zelfs als er geen andere neurologische symptomen of andere tekenen van de ziekte zijn.

Bron: M. Calabrese, A. Gajofatto, F. Gobbin, G. Turri, S. Richelli, A. Matinella, E.S. Oliboni, M.D. Benedetti, S. Monaco, Neurology Section, Department of Neurological and Movement Sciences, Neurology Section, Department of Neurological and Movement Sciences, Institute of Radiology, Department of Pathology and Diagnostics, University of Verona, Italy.
Mult Scler. 2014 Nov 28. pii: 1352458514542363. [Epub ahead of print]

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25432947

* Progressieve supranucleaire parese of progressieve supranucleaire paralyse (PSP): ook wel syndroom van Steele-Richardson-Olszewski genoemd. De aandoening begint doorgaans tussen het 50e en 80e levensjaar en wordt gekenmerkt door parkinsonisme, gestoorde oogbewegingen en dementie. Vaak gaat de patiënt ook naar beneden of boven kijken in plaats van recht vooruit en neemt de loopsnelheid af. Ook vallen zij vaak en hebben ze regelmatig slikstoornissen.