Methylprednison bij borstvoeding kan

Vrouwen met multiple sclerose hebben een verhoogd risico op een terugval (Schub) in de postpartum periode. Hoog gedoseerde methylprednisolon is de eerstelijns behandeling voor acute terugvallen. Turkse onderzoekers  onderzochten de overdracht van methylprednisolon via de moedermelk bij borstvoeding van mensen met MS.

Uit kleinschalig onderzoek blijkt dat de overdracht van methylprednisolon via de moedermelk zeer beperkt is en binnen de aanvaardbare grenzen valt.

Negen patiënten  kregen een driedaagse kuur methylprednisolon via een infuus voor een postpartum terugval. Zeven patiënten kregen eenmaal per maand één dag een infusie. Zowel vooraf als 1, 2, 4, 8 en 12 uur na de voltooiing van de infusie verkregen de onderzoekers moedermelkmonsters om de maximale concentratie (Cmax) methylprednisolon in de moedermelk te bepalen.

De concentraties zaten onder de detectiegrenzen voor de infusie. Zij stelden respectievelijke niveaus van 2,100, 1,659, 0,680, 0,174 en 0,102 μg/ml vast. De absolute zuigelingendosis was 98,98 μg /kg /dag. De relatieve zuigelingendosis (RID) was 0,71% van de gewichtsaangepaste dosis die de moeder kreeg.

De hoeveelheid overgebrachte methylprednisolon  in moedermelk is zeer laag. Het RID  voor methylprednisolon was lager dan de algemeen aanvaarde waarde. Aangezien methylprednisolon therapie van korte duur is, zou de blootstelling van de baby zeer laag zijn indien een moeder 1 uur na de infusie  borstvoeding zou geven. Wachten tot 2-4 uur na de infusie, beperkt de blootstelling van de baby nog verder.

Bron: Boz C, Terzi M, Zengin Karahan S, Sen S, Sarac Y, Emrah Mavis M,
Department of Neurology, Karadeniz Technical University, Trabzon, Turkey, Department of Neurology, Ondokuz Mayis University, Samsun, Turkey, Of Hospital, Department of Neurology, Trabzon, Turkey, Department of Neurology, Vezirkopru Hospital, Samsun, Turkey, Jasem Laboratory System and Solutions, Istanbul, Turkey.

Samenvatting:www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28649909

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *