Prednisolon bij schubs: pil of infuus?

Bij schubs is een behandeling met corticosteroïden (methylprednisolon) een gebruikelijke optie. De manier van toedienen, die meestal de voorkeur heeft, is per infuus, maar dit is niet overal het geval. Italiaanse onderzoekers vergeleken een aantal buitenlandse studies en kwamen tot de conclusie dat er geen significante verschillen zijn tussen behandeling met prednisolon per infuus of in pilvorm.

Italiaanse onderzoekers zochten in de literatuur naar studies, waarin de behandelingen met corticosteroïden per infuus (intraveneus) en in pilvorm (oraal) werden vergeleken. Hun doel was om de werkzaamheid en veiligheid van beide toedieningsvormen te vergelijken voor de behandeling van schubs bij MS.

De onderzoekers vonden zes onderzoeken met in totaal 419 deelnemers (210 met orale inname, 209 per infuus). Deze vergelijkende studies waren uitgevoerd in Engeland (2x), Canada, Italië, Frankrijk en Spanje.

Mensen kregen ter behandeling van hun schub een infuus met methylprednisolon en placebo-pillen of omgekeerd: methylprednisolon pillen in combinatie met een placebo-infuus. Na 1 en 4 weken werd gekeken naar hun herstel en hun score op de EDSS-schaal.

Op het herstel en de verandering in de EDSS-schaal score was na de 1 of 4 weken geen significant verschil tussen de orale of intraveneuze behandelgroep te zien. Ook was er in de 6 maanden na de behandeling geen verschil in de snelheid van het optreden van nieuwe schubs en het uitblijven van schubs tussen beide groepen.

Tenslotte was er ook geen duidelijk verschil in de afname van nieuwe aankleurende laesies op de MRI tussen beide groepen.

Wat betreft de bijwerkingen bleek slapeloosheid vooral geassocieerd met de orale inname van methylprednisolon.

Concluderend zeggen de Italiaanse onderzoekers dat er bij volwassenen met schubs geen duidelijke verschillen in werkzaamheid en verdraagbaarheid lijken te zijn tussen orale of intraveneuze prednisolon behandeling.

Bron: Lattanzi S, Cagnetti C, Danni M, Provinciali L, Silvestrini M; Ancona, Italy
Journal of Neurology 2017 May 10 [Epub ahead of print]

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28492970

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.