Iranese onderzoekers hebben twee micro RNAs (miRNAs) onderzocht in het bloed van RRMS patiënten ten tijde van een schub, en patiënten ten tijde van remissie en deze vergeleken met het bloed van controles. Ze vonden een verhoging van de twee miRNAs bij patiënten ten tijde van een schub.

Multipele sclerose is een inflammatoire auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door de afbraak van myeline in het centraal zenuwstelsel. Micro RNAs (miRNAs) zijn deeltjes die boodschappen van het DNA doorgeven bij het regelen van bepaalde lichaamsprocessen. Veranderingen in deze miRNAs zijn eerder in verband gebracht met auto-immuunziekten zoals MS.

Eerdere studies hebben aangetoond dat Th-17 cellen een belangrijke rol spelen in het ziekteproces van MS door hun rol in het opstarten van de ontstekingsreactie. Recentelijk is ook aangetoond dat twee specifieke miRNAs, namelijk miR-326 en miR-26a, op hun beurt invloed hebben op Th-17 cellen en daarmee het verloop van MS.

De onderzoekers onderzochten de expressie (activiteit) van miR-326 en miR-26a in het bloed van een groep RRMS patiënten tijdens een schub, en tijdens een remissie, en vergeleken dit met controles. In totaal deden er 40 mensen met RRMS mee (20 mensen ten tijde van een schub en 20 mensen in een periode van remissie).

De onderzoekers vonden een verhoging in activiteit van zowel miR-326 en miR-26a bij de patiënten met een schub vergeleken met de patiënten in remissie en controles. Daarnaast vonden ze dat miR-326 een goede marker was waarmee onderscheid kon worden gemaakt tussen perioden van schubs en perioden van remissie.

Concluderend stellen de onderzoekers dat deze resultaten bevestigen dat miR-326 potentieel een diagnostische biomarker is om onderscheid te kunnen maken tussen schubs en remissie in RRMS. Daarnaast heeft miR-26a invloed op de ontwikkeling en aanmaak van Th-17 cellen, en daarmee op het ziektebeloop.

Bron: Honardoost MA, Kiani-Esfahani A, Ghaedi K, Etemadifar M, Salehi M. miR-326 and miR-26a, two potential markers for diagnosis of relapse and remission phases in patients with relapsing-remitting multiple sclerosis. Gene. 2014 Jul 10; 544 (2): 128-33.

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=24792898