Positief effect van meditatie op depressie

In Australisch onderzoek keek men naar de effecten van stressverlagende activiteiten op depressie en vermoeidheid bij mensen met MS. Onderzoekers zagen positieve effecten van fysieke activiteit, ontspanning en vooral van meditatie. Ze zien meditatie als een veilige en goedkope manier om depressie te kunnen voorkomen. 

Positief effect van meditatie op depressieDe ziekte MS wordt gekenmerkt door allerlei symptomen die het dagelijks leven beïnvloeden. Australische onderzoekers, waaronder de bekende George Jelinek, bestudeerden of stressverlagende activiteiten de symptomen depressie en vermoeidheid kunnen verminderen.  

Het onderzoek

Onderzoeksgegevens kwamen uit de database van de Health Outcomes and Lifestyle In a Sample of people with Multiple sclerosis (HOLISM)-studie. De onderzoekers keken wat voor stressverlagende activiteiten de circa 700 deelnemers (variërend in leeftijd en type MS) deden. Zij deelden deze activiteiten als volgt in:

  • Ontspanning (artistieke/creatieve activiteiten, muziek luisteren/spelen, hobby’s, massage/reiki/reflexologie) 
  • Fysiek (lichamelijke beweging/sport, dans)
  • Lichaam-geest (Pilates/yoga, Qigong/Tai Chi)
  • Spiritueel (geloof/gebed/spiritualiteit)

De onderzoekers keken eerst naar verbanden op één meetmoment (cross-sectioneel). Ze hielden hierbij rekening met de leeftijd, het geslacht, het opleidingsniveau en het gebruik van medicatie van de deelnemers. Zij zagen dat mensen die aan ontspanning en fysieke activiteiten deden, 33% en 40% minder vaak depressies hadden.

Bij mensen die aan fysieke activiteit deden, kwam ook 19% minder vaak vermoeidheid voor. Bij de mensen die aan meditatie deden, kwam 30% minder depressie voor en 17% voelde zich meer in controle over hun eigen leven.  

Vervolgens keken de onderzoekers naar de effecten van de verschillende activiteiten na 5 jaar (longitudinaal). Meditatie bleek te zorgen voor 28% minder depressie en 48% minder nieuw ontwikkelde depressies na 5 jaar.

Conclusie

De gezondheidsvoordelen van stressverlagende activiteiten lijken veelbelovend. Deze studie zag effecten  op depressie, vermoeidheid en gevoel van controle over het leven. Meditatie zou een veilige en goedkope manier zijn om depressie te kunnen voorkomen. 

Bron:

Nupur Nag, Xirun Yang, George Jelinek, Sandra Neate, Steve Simpson-Yap; Australia Multiple Sclerosis and Related Disorders 2022 Jun;62:103804

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35461058/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.