Plegridy, black holes en RRMS

 

De behandeling met Plegridy vermindert mogelijk het risico van de ontwikkeling van nieuwe MS laesies naar chronische black holes. Hierdoor vermindert op lange termijn de verergering van de handicap in RRMS door het voorkomen van onomkeerbare weefselschade in de laesies. 

De aanwezigheid van chronische ‘black holes’ (chronische laesies met een verlaagde signaalintensiteit op T1 gewogen beelden, die wijzen op een ernstiger vorm van weefselschade), wordt steeds vaker gebruikt als surrogaatmarker voor behandelingsresultaat in MS.

Peginterferon beta-1a, met handelsnaam Plegridy vermindert, volgens het ADVANCE-onderzoek, de ontwikkeling van met MRI vastgestelde laesies tot black holes (zwarte gaten) bij mensen met RRMS.

Het ADVANCE-onderzoek was een twee jaar durend dubbelblind onderzoek, waarin veiligheid en werkzaamheid werden beoordeeld van het subcutaan toegediende middel Plegridy, 125mcg. Aan het onderzoek deden 1512 mensen met RRMS mee; 500 van hen kregen een placebo, 512 kregen Plegridy 125 mcg elke 2 weken en 500 kregen Plegridy 125 mcg iedere 4 weken.

Het verslag beschrijft de samenhang tussen klinische resultaten en de ontwikkeling van acute laesies tot chronische black holes in het ADVANCE onderzoek, en de effectiviteit van Plegridy bij het beperken van deze ontwikkeling.

De behandeling bij degenen die Plegridy iedere 2 weken kregen, verminderde significant het gemiddeld aantal nieuwe/vergrote T2 gewogen (NET2) laesies en nieuwe met gadolinium aangekleurde (Gd+) laesies die zich gedurende twee jaar tot black holes hadden ontwikkeld. Bij degenen die Plegridy iedere 4 weken kregen, was deze vermindering pas na 48 maanden aanwezig.

Mensen met RRMS, die een placebo kregen, met NET2 of Gd+ laesies, die zich na 24 weken tot chronische black holes hadden ontwikkeld, toonden significant slechtere klinische resultaten.  Na week 12 en week 24 hadden zij een hoger percentage bevestigde verslechtering van handicap en een hoger gemiddeld aantal recidieven op jaarbasis, vergeleken met mensen met RRMS waarbij de laesies zich niet tot black holes hadden ontwikkeld.

Het beperkte risico op ontwikkeling van nieuwe laesies tot chronische black holes bij behandeling met Plegridy, wijst op een mogelijkheid om langdurige handicap in RRMS te verminderen door het voorkomen van onomkeerbare weefselschade en ondersteunt het voordeel van vroege behandeling.

Bron: Arnold DL, You X, Castrillo-Viguera C, Montreal Neurological Institute, McGill University, Montreal, QC, Canada, NeuroRx Research, Montreal, QC, Canada, Biogen, Cambridge, MA, 02142, USA.

J Neurol. 2017 Jul 7. doi: 10.1007/s00415-017-8544-6.
PMID 28685353 DOI:10.1007/s00415-017-8544-6

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28685353

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.