
Pil voor herstel myeline?
Clemastine fumaraat lijkt de myelinelaag bij mensen met MS deels te repareren.
Een groep onderzoekers uit Californië denkt dat clemastine fumaraat (op de markt als antihistaminepil bij allergie) wellicht gebruikt kan worden voor herstel van de door MS aangetaste myelineVetachtige, witte stof die in de vorm van de zogenaamde myelineschede de zenuwvezels isolerend omhult. De myeline draagt bij tot een efficiënte zenuwgeleiding; bij myelinebeschadiging, zoals bij MS, loopt de zenuwgeleiding mank of is ze zelfs afwezig. Dit kan leiden tot diverse symptomen. Meer....
Ze onderzochten dit bij 50 mensen met RR MS waar het myeline van de oogzenuw was aangetast. De mensen hadden allen gedurende minder dan 15 jaar MS. 25 mensen kregen gedurende 90 dagen clemastine-fumaraatpillen gevolgd door 60 dagen placeboBlindpreparaat, pseudo-geneesmiddel zonder farmacologische werking. Een placebo wordt gebruikt in dubbelblinde klinische studies (zie ook in deze woordenlijst). Bij placebo-gecontroleerde geneesmiddelenstudies wordt het te testen middel vergeleken met een placebo om te corrigeren voor eventuele positieve effecten die het gevolg zijn van de verwachting van de deelnemers en artsen Meer....
Daarnaast kregen 25 mensen 90 dagen de placebopillen gevolgd door 60 dagen clemastine fumaraat. De verdeling van de mensen over beide groepen was willekeurig en onbekend voor zowel patiënten als behandelaars en onderzoekers.
EEG-scans
De onderzoekers bekeken het effect van het medicijn door de elektrische signalen van de oogzenuwen in het hoofd te meten met behulp van EEG-scans. Dat zijn elektrische metingen van de hersensignalen via elektroden buiten op de schedel.
Bij oogzenuwproblemen door MS is het zogenaamde P100 signaal van een oogzenuw vertraagd met enkele milliseconden doordat de myelinelaag is beschadigd. De behandeling met clemastine fumaraat verminderde deze vertraging. De bijwerkingen waren beperkt tot vermoeidheid.
Conclusie
De conclusie van dit onderzoek is dat herstel van myelineschade met behulp van medicijnen mogelijk is en dat myelineschade waarschijnlijk zelfs na jaren in enige mate gerepareerd kan worden.
Bron: Dr Ari J Green, MD, Jeffrey M Gelfand, MD, Bruce A Cree, MD, Carolyn Bevan, MD, Prof W John Boscardin, PhD, Feng Mei, PhD, Justin Inman, BS, Sam Arnow, BS, Michael Devereux, BS, Aya Abounasr, BS, Hiroko Nobuta, PhD, Alyssa Zhu, BS, Matt Friessen, PhD, Prof Roy Gerona, PhD, Hans Christian von Büdingen, MD, Prof Roland G Henry, PhD, Prof Stephen L Hauser, MD, Prof Jonah R Chan, PhD, thelancet.com, 10 October 2017, DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32346-2
Samenvatting: www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32346-2/fulltext?elsca1=tlxpr
Het is december 2022 en nu start een dubbelblind onderzoek bij VUMC. Als de ingekorte link niet werkt: het is te vinden op de vumc site en dan MS en meedoen aan onderzoek. Er staat:
Onderzoek duurt in totaal ongeveer 36 maanden. Voor de studie is het nodig dat je in totaal zeven keer (inclusief het geschiktheidsonderzoek) in 36 maanden naar locatie VUmc van Amsterdam UMC komt. Een bezoek duurt ongeveer 4 uur.