Pijn belemmert mensen met MS vaak bij bewegen

Om gezond te blijven moet je zoveel mogelijk bewegen. Maar als je chronische pijn hebt, zoals vaak bij mensen met MS, is bewegen een belemmering. Zo blijkt uit onderzoek onder 938 mensen met MS door de Universiteit van Michigan in de Verenigde Staten.

Ook pijnklachten komen voor bij mensen met MSDe onderzoekers adviseren oefentherapeuten hiermee rekening te houden bij MS-patiënten. In het onderzoeksrapport staat dat je bij MS drie verschillende soorten pijn kunt ervaren: nociceptisch, neuropathisch en nociplastisch.

Nociceptische pijn is het gevolg van beschadiging van een lichaamsdeel. Bij deze weefselschade komen er stoffen vrij die pijnsensoren – nociceptoren – opvangen. Deze sensoren sturen de pijnsignalen via zenuwen en het ruggenmerg naar de hersenen. Duurt de pijn langer dan 6 maanden, dan noemen we die chronisch. Bij MS kan dit bijvoorbeeld het geval zijn bij spasmes.

Neuropathisch is de pijn die veroorzaakt wordt door beschadigingen van de zenuwcellen. Dan voel je bijvoorbeeld speldenprikken en een brandend gevoel, bekend bij veel mensen met MS. Nociplastisch, ook wel ‘widespread pain with nociplastic features (WPNF)’ genoemd, is de pijn die ontstaat doordat de circuits in de hersenen die pijn niet goed verwerken.

WPNF wordt in verband gebracht met de vaak onzichtbare MS-symptomen zoals vermoeidheid en depressie. “WPNF is een chronische diffuse pijn, die moeilijk is aan te wijzen of te omschrijven,” zegt Libak Abou, professor aan de Universiteit van Michigan en een van de onderzoekers.

1 op de 5

De meest gerapporteerde pijn was nociceptisch (42,2%). Van de 938 mensen die aan het onderzoek deelnamen, bleek meer dan 1 op de 5 een combinatie van neuropathie en WPNF te ervaren, 9,2% gaf aan alleen neuropathie te ondervinden en 20.5% alleen WPNF.

Een opvallende uitkomst uit het onderzoek: meer dan de helft van de deelnemers komt niet toe aan de voor hen aanbevolen hoeveelheid beweging. Patiënten met alleen nociceptieve of nociplastische pijn bewegen wel duidelijk regelmatiger dan mensen met een combinatie van de twee.

Mensen met een combinatie van nociceptische  en nociplastische pijn vertonen in vergelijking met mensen met alleen WPNF, geen duidelijk verschil in hoeveelheid beweging. Maar als de WPNF-pijn groter wordt, vermindert de hoeveelheid beweging snel. Met elk punt verhoging op de pijnscoringslijst gaat hoeveel je beweegt met 7% omlaag.

Volgens de onderzoekers toont de uitslag van het onderzoek aan dat voor het bepalen van een bewegingsplan eerst bij de individuele MS-patiënt moet worden gekeken naar de soort pijn. Zo kan de therapeut bepalen wat haalbaar is en welke oefeningen het beste bij de patiënt passen.

Bron:
https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2023/11/03/some-types-multiple-sclerosis-pain-make-exercising-more-difficult/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.