MS-patiënten die overstappen van natalizumab (Tysabri) naar fingolimod lopen het risico op het opnieuw actief worden van MS nadat ze met natalizumab zijn gestopt of kort nadat ze met fingolimod zijn begonnen. De kans hierop is kleiner als de periode tussen de twee behandelingen korter is dan drie maanden.

Dit blijkt uit een Frans onderzoek onder 333 mensen met MS dat werd uitgevoerd in 16 verschillende MS-centra in Frankrijk. Zij stapten na gemiddeld 31 infusies met natalizumab over naar fingolimod. 71 procent was seropositief voor het JC polyomavirus.

Van degenen die stopten met natalizumab om over te stappen naar fingolimod, kreeg 27 procent een schub. Een periode tussen de twee behandelingen van minder dan drie maanden hield verband met een lagere kans op een schub en minder ziekteactiviteit voordat zij aan natalizumab begonnen. Degenen die met natalizumab stopten omdat ze het middel slecht verdroegen of omdat het geen effect had, hadden ook meer kans op een terugval.

Twintig procent van hen had een schub tijdens de eerste zes maanden van de behandeling met fingolimod. Drie procent stopte met fingolimod omdat het middel geen effect had, ze het niet goed konden verdragen of moeite hadden de therapie te blijven volgen.

Bron: Cohen M, Maillart E, Tourbah A, De Sèze J, Vukusic S, Brassat D, Anne O, Wiertlewski S, Camu W, Courtois S, Ruet A, Debouverie M, Le Page E, Casez O, Heinzlef O, Stankoff B16, Bourre B, Castelnovo G, Rico A, Berger E, Camdessanche JP, Defer G, Clavelou P, Al Khedr A, Zephir H, Fromont A, Papeix C, Brochet B, Pelletier J, Lebrun C; for the Club Francophone de la Sclérose en Plaques Investigators van Neurologie afdelingen van 16 verschillende ziekenhuizen in Frankrijk.

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24566807
Geplaatst op MSweb: maart 2014