
Overschakelen van eerstelijnsbehandeling op natalizumab of fingolimod
Overschakelen op natalizumab levert betere resultaten op dan overschakelen op fingolimod. Mensen met RRMSRelapsing Remitting Multiple Sclerose (RRMS) is een vorm van MS, waarbij perioden met klachten worden afgewisseld door perioden van geheel of gedeeltelijk herstel. Meer... die terugvallen krijgen terwijl ze een eerstelijns medicatie krijgen (interferon, glatirameeracetaat, dimethylfumaraat of teriflunomide), schakelen vaak over op een andere behandeling, waaronder natalizumab en fingolimod. In een vergelijkend onderzoek is gekeken naar het effect van de behandeling wanneer mensen na één of meer terugvallen overschakelden van een eerstelijnsbehandeling op natalizumab of fingolimod.
Het onderzoek
De gegevens werden op 6 februari 2018 ontleend aan het wereldwijde MSBase Registry. De deelnemers waren volwassenen met RRMS die één of meer terugvallen kregen terwijl ze in het jaar voordat ze overschakelden op natalizumab of fingolimod werden behandeld met eerstelijns medicatie. De deelnemers kregen na de overschakeling ten minste drie maanden natalizumab of fingolimod toegediend.
De resultaten
Een groep van duizend patiënten die natalizumab gebruikten, werd vergeleken met een groep van duizend patiënten die fingolimod gebruikten. De eerste groep werd na overschakeling op natalizumab gemiddeld drie jaar gevolgd en de tweede groep, na overschakeling op fingolimod, gemiddeld tweeënhalf jaar. De personen die natalizumab toegediend kregen, hadden veel minder terugvallen, liepen een lager risico op een eerste terugval en vertoonden een sterkere vermindering van de invaliditeit dan degenen die fingolimod gebruikten. Er werd geen verschil waargenomen in de bevestigde verergering van de invaliditeit.
De conclusie
Mensen met RRMS die vanaf eerstelijns medicatie overschakelden op natalizumab vertoonden betere resultaten dan degenen die overschakelden op fingolimod.
Bron: Tim Spelman et al; Mult Scler Relat Disord. 2022 Dec 23
DOI: 10.1016/j.msard.2022.104477 Free article
Copyright © 2022. Gepubliceerd door Elsevier B.V.
Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36746088/
Dit bericht heeft 0 reacties