Oudere stamcellen bij PP-MS

Stamcellen van mensen met PP-MS lijken ouder dan die van gezonde mensen. Die stamcellen blijken ook nog eens de vorming van myeline-vormende cellen te blokkeren.

Stamcellen kunnen uitgroeien tot allerlei specifieke cellen, die dan verschillende structuren en weefsels kunnen vormen. Bij kloning experimenten is een manier gevonden om specifieke cellen weer terug te brengen naar de non-specifieke staat; dit noemen we pluripotente stamcellen. Die pluripotente cellen kunnen weer opnieuw uitgroeien tot specifieke cellen, zoals bijvoorbeeld neurale (voorloper-)cellen. Daarmee zouden opnieuw zenuwbanen kunnen worden opgebouwd.

Echter, onderzoekers uit de Verenigde Staten zagen eerder al in hun laboratorium, dat zulke opnieuw-gevormde neurale voorlopercellen van mensen met primair progressieve MS (PPMS) de rijping van myeline-vormende cellen (oligodendrocyten) blokkeerden. Als hetzelfde proces bij cellen van gezonde mensen werd uitgevoerd, ontstonden er wel gewoon myeline-vormende cellen. De neurale voorlopercellen van mensen met PP-MS zagen er opvallend genoeg ook ouder uit dan die van gezonde mensen.

Zowel de voorlopercellen in witte stof laesies van overleden mensen met PP-MS als de voorlopercellen die in het laboratorium waren geproduceerd, zagen er ouder uit dan bij gezonde mensen.

Door toevoeging van het medicijn rapamycin (een medicijn tegen afstoting na orgaantransplantatie) verdwenen die ouderdomsverschijnselen van de cellen en werden de myeline-vormende cellen ook weer gewoon geproduceerd.

Boosdoener

Een eiwit genaamd HMGB1 bleek de boosdoener bij het blokkeren van de myeline-vormende cellen en de veroudering in de neurale voorlopercellen. In de witte stof laesies van (overleden) mensen met PP-MS bleek de concentratie van het eiwit HMGB1 verhoogd.

De onderzoekers concluderen nu, dat de verouderde stamcellen van mensen met PP-MS en het eiwit HMGB1 bijdragen aan het verlies van myeline. Dit is een aanknopingspunt om verder te kunnen zoeken naar manieren om de myeline weer te kunnen herstellen.

Bron: Nicaise AM, Wagstaff LJ, Willis CM, Paisie C, Chandok H, Robson P, Fossati V, Williams A, Crocker SJ; Farmington, Connecticut, Verenigde Staten; Edinburgh, UK
Proc Natl Acad Sci U S A. 2019 Mar 25
Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30910981

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *