Ouder worden met MS

Oudere mensen met MS hebben vaak last van cognitieve stoornissen. Jongere mensen met MS hebben minder vaak last van cognitieve stoornissen. De jongere mensen met MS die wel cognitieve stoornissen hebben, hebben stoornissen op dezelfde cognitieve domeinen als de oudere mensen met MS. De stoornissen zijn dus waarschijnlijk niet gerelateerd aan leeftijd maar aan MS zelf.

MS en ouder worden - ognitie111 Mensen ouder dan 55 jaar (de gemiddelde leeftijd was 59,7 jaar) deden mee aan dit onderzoek. Hiervan had 77,4% cognitieve stoornissen. Bij jongere mensen met MS was dit 42,8%.

De meeste mensen met MS (jong en oud) hadden een stoornis in de informatieverwerking (68,8%), gevolgd door verbaal leren (49,5%), uitvoerende functies (bv. aandacht, concentratie; 47,7%) en ruimtelijk leren (26,6%). Binnen deze cognitieve domeinen waren geen grote verschillen tussen jongere en oudere mensen met MS.

Cognitieve functies

Mensen met MS deden twee testen om cognitieve stoornissen in kaart te brengen. Mensen hadden een cognitieve stoornis als ze gebreken hadden in 2 of meer cognitieve functies.

Onder de cognitieve functies worden alle processen verstaan die betrokken zijn bij het opnemen en verwerken van informatie.
Hierbij kun je denken aan: Intelligentie, Geheugen, Aandacht en concentratie, Snelheid van informatieverwerking, Planningsvaardigheden, Sociale cognitie, Taal, Probleemoplossend vermogen.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek was het beschrijven van de prevalentie en de soort cognitieve stoornissen in oudere mensen met MS, en dit te vergelijken met jongere mensen met MS.

Bron: Branco, M et al. (2019). Aging with multiple sclerosis: prevalence and profile of cognitive impairment.  Neurol Sci. 2019 Apr 23.Neurological Science, epub. doi:10.1007/s10072-019-03875-7.

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31011932

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *