Ouder worden en hersenkrimp bij MS

Het krimpen van de hersenen uit zich, al vanaf vrij jonge leeftijd, progressief in mensen met MS. Dit volgt een ander patroon vergeleken met het krimpen van de hersenen bij deelnemers aan deze studie die geen MS hebben.

Het krimpen van de hersenen begint vaak bij aanvang van de ziekte bij mensen met MS. Bij mensen zonder MS begint dit krimpen meestal pas vanaf ongeveer het 60ste levensjaar

Of er een versterkend effect is van ouder worden op de krimp van de hersenen bij mensen die MS hebben is onbekend.

In deze studie is het effect van ouder worden op het volume van het laterale ventrikel (LVV) en het totale volume van de hersenen (THV) onderzocht. Krimp van de hersenen uit zich in het kleiner worden van het totale volume van de hersenen daar waar vaak gelijktijdig het volume van het laterale ventrikel stijgt.

Gegevens van 1982 mensen met MS (gevolgd gedurende 4,8 jaar) en 351 deelnemers zonder MS (gevolgd gedurende 3.1 jaar) zijn verzameld. De onderzochte populatie was in de leeftijd van 30 tot 79 jaar.

Procent verandering in LVV (PLVVC) en procentuele verandering in THV (PTHVC) is gemeten met behulp van 1.5 en 3T MRI scans. Gemiddeld zijn bijna vier scans per onderzochte persoon gemaakt. Deze scans werden gemaakt, verspreid over de totale lengte van de studie. De verkregen gegevens zijn gerangschikt op leeftijd waarop de scan is genomen en in 6 groepen (20-29. 30-39, 40-49, 50-59, 60-69 en 70-79 jaar) ingedeeld.

Significante veranderingen vanaf 30 jaar

Bij  MS patiënten is een significante stijging van LLV gezien in de leeftijdsgroepen vanaf 30 jaar. Daarnaast is in de leeftijdsgroepen vanaf 30 jaar in de populatie met MS een vermindering van het THV gemeten. Deze veranderingen in zowel LLV als THV zijn in de groep van gezonde deelnemers veel minder waargenomen.

Bron: Ghione E, Bergsland N, Dwyer MG, Hagemeier J, Jakimovski D, Paunkoski I, Ramasamy DP, Carl E, Hojnacki D, Kolb C, Weinstock-Guttman B, Zivadinov R., Buffalo Neuroimaging Analysis Center, Department of Neurology, Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences, University at Buffalo, State University of New York, Buffalo, NY; Center for Biomedical Imaging at the Clinical Translational Science Institute, University at Buffalo, State University of New York, Buffalo, NY; Jacobs Comprehensive MS Treatment and Research Center, Department of Neurology, Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences, University at Buffalo, Buffalo, NY.
J Neuroimaging. 2019 May 10. doi: 10.1111/jon.12625. [Epub ahead of print]

Samenvatting:  www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31074192

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.