Osteoporose en botbreuken bij mensen met MS

In een Amerikaans onderzoek kwamen bij mensen met MS heupbreuken (ofwel spontaan ofwel ten gevolge van minimale krachtuitoefening) significant vaker voor in vergelijking met controlepersonen. Na een eerste fractuur vielen mensen met MS significant vaker. Ook werden ze vaker gediagnosticeerd met osteoporose en behandeld met medicatie hierbij.

valpartijInleiding

Deze studie benadrukt de aanhoudende kloof in de behandeling van osteoporose na fragiliteitsfracturen. Mensen met MS liepen meer primaire heupfracturen op dan mensen uit de controlegroep en vielen significant vaker binnen drie jaar na de fractuur. Mensen met MS kregen echter significant vaker de diagnose osteoporose en werden daarbij behandeld met medicatie.

Het doel van de studie was het vergelijken van het aantal gevallen van osteoporose, valpartijen en secundaire fracturen na primaire fragiliteitsfracturen bij mensen met MS versus vergelijkbare controlepersonen.

Het onderzoek

Een retrospectieve cohortstudie werd uitgevoerd met behulp van de Amerikaanse PearlDiver database. Patiënten van ≥ 50 jaar met primaire fragiliteitsfracturen werden geanalyseerd (n = 120.368). Binnen deze populatie vergeleken de onderzoekers mensen met MS 1:10 met controlepersonen op basis van leeftijd, geslacht en regio in de VS.

De percentages osteoporosediagnoses die behandeld werden met medicatie, energiearme valpartijen en secundaire fragiliteitsfracturen werden drie jaar na de fractuur vergeleken.

Resultaten

In totaal werden 1.232 mensen met MS (gemiddelde leeftijd 65,7 jaar) met primaire fragiliteitsfracturen vergeleken met 12.320 controlepersonen (gemiddelde leeftijd 65,8 jaar). Primaire heupfracturen kwamen significant vaker voor in het MS-cohort (47,4% vs. 34,2%).

Na de eerste fractuur kregen mensen met MS significant vaker een officiële osteoporosediagnose (12,9% vs. 9,7%) en medicatie bij osteoporose (14,4% vs. 11,9%). Daarnaast bleken de personen in het MS-cohort significant vaker te vallen (27,8% vs. 22,7%). De percentages secundaire fracturen waren vergelijkbaar (6,3% vs. 5,0%).

Conclusie

Primaire fragiliteitsfracturen van de heup kwamen significant vaker voor bij mensen met MS dan bij controlepersonen. Na een eerste fractuur vielen mensen met MS significant vaker. Ze werden vaker gediagnosticeerd met osteoporose en behandeld met medicatie hierbij.

Bron: Bailey J Ross et al. Osteoporos Int. 2022 Jun 7 © 2022. Internationale Osteoporose Stichting en Nationale Osteoporose Stichting.

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35670832/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *