Orale voorbehoedsmiddelen en MS

Het doel van deze studie is observeren of het gebruik van orale voorbehoedsmiddelen samenhangt met een afgenomen risico op terugvallen bij vrouwen met MS.

Er is onzekerheid over het effect van orale voorbehoedsmiddelen op het verloop van MS. De geobserveerde vrouwen zijn vruchtbare vrouwen die beginnend MS hebben en net gestart zijn met hun behandeling. De observaties wijzen erop dat het gebruik van orale voorbehoedsmiddelen door vrouwen die recentelijk met MS gediagnosticeerd zijn niet samenhangt met een hoger of lager risico op terugvallen.

In het onderzoek is gekeken naar het verloop van MS of CIS (periode van neurologische klachten die minimaal 24 uur duurt en die tot MS kan leiden) bij 162 vrouwen die orale voorbehoedsmiddelen gebruikten en die begonnen met de behandeling binnen twee jaar na de eerste symptomen. Het gebruik van orale voorbehoedsmiddelen werd ingedeeld in vroeger, nu of nooit. Er is gekeken naar het aantal terugvallen per categorie per jaar vanaf het begin van de behandeling.

Van de 162 vrouwen werden 81 behandeld met interferon en 81 met glatiramer acetate (Copaxone®)). De gemiddelde leeftijd voor huidige-, vroegere-, en nooit gebruikers van orale voorbehoedsmiddelen was respectievelijk 31.4 , 40.3 , en 37.9 jaar.

Vrouwen die vroeger orale voorbehoedsmiddelen gebruikten hebben aanzienlijk minder terugvallen per jaar dan vrouwen die nooit orale voorbehoedsmiddelen gebruikt hebben. Tussen de rest van de groepen was er geen verschil in het aantal terugvallen per jaar.

Bron: Bove, R. et al. (2017). Oral contraceptives and MS disease activity in a contemporary real-world cohort. Multiple Sclerosis. doi: 10.1177/1352458517692420.

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28155573

 

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *