Oorzaken mindere remyelinisatie

Voor een succesvolle ontwikkeling van remyelinisatie bevorderende geneesmiddelen zijn betere modellen nodig, die de pathologische kenmerken van de verschillende MS-laesietypes nabootsen.

Multiple sclerose is de meest voorkomende ziekte waarbij myelineverlies optreedt. De ziekte is een belangrijke oorzaak van invaliditeit bij jongvolwassenen. Ondanks een aanzienlijke vooruitgang in immunotherapieën in de afgelopen jaren, kan ziekteprogressie nog steeds niet worden voorkomen.

Vorming van nieuwe myeline na een demyeliniserende gebeurtenis kan mislukken bij MS-laesies. Als voorlopercellen niet uitgroeien tot oligodendrocyten (myelinevormende cellen), kan de myelineschede niet goed herstellen. De farmacie richt zich daarom op de vorming van oligodendrocyten die door remyelinisatie een veelbelovende nieuwe behandeling kan vormen.

Dit algemeen aanvaarde uitgangspunt is echter onlangs betwist.  Om de mechanismen die bijdragen aan het falen van remyelinisatie bij MS beter te begrijpen, zijn recent gedetailleerde analyses van de weefsels uitgevoerd. Daarbij is gekeken naar de hoeveelheid oligodendrogliale cellen, de aanwezigheid van remyelinisatie en de ontstekingsomgeving in de witte stof bij verschillende MS-laesiesoorten.

De bevindingen suggereren dat er meerdere redenen zijn voor het falen van de  remyelinisatie bij MS, afhankelijk van fase (actief/inactief) van de laesie. Deze redenen omvatten het ontbreken van myeline-omhulselvorming  in actieve laesies (ondanks de aanwezigheid van oligodendrocyten), maar ook het  verlies van oligodendrocyten en een vijandige weefselomgeving in gemengde actieve / inactieve laesies. Er is dus eerst meer onderzoek naar de structuur van MS-laesies en het falen van remyelinisatie nodig.

Bron: Katharina Heß, Laura Starost, Nicholas W Kieran, Christian Thomas, Maria C J Vincenten, Jack Antel, Gianvito Martino, Inge Huitinga, Luke Healy, Tanja Kuhlmann

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32710244/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.