Een beschrijving van snelle oogbewegingen bij multiple sclerose

Het meten van oogbewegingen met eye tracking technieken kan bijdragen in het beter begrijpen van (soms onbegrepen) klachten bij het zien van mensen met MS. Veranderingen die te zien zijn bij het oogbewegingsonderzoek kunnen een afspiegeling zijn van veranderingen in de hersenen van mensen met MS.

In het onderzoek is gekeken naar snelle oogbewegingen bij een groep van 218 mensen met MS en 58 gezonde controle personen. Het onderzoek is uitgevoerd in Amsterdam UMC.

De onderzoekers hebben deze oogbewegingen gemeten met een eye tracker, waarmee oogbewegingen heel precies in kaart kunnen worden gebracht. De deelnemers zitten achter een computerscherm, en zij worden geïnstrueerd om met hun ogen bepaalde bewegingen te maken.

Bijvoorbeeld het volgen van een stip die verspringt over het scherm.  De eigenschappen van de snelle oogbewegingen hebben zij vervolgens in getallen uitgedrukt.

Tragere reactietijd

De belangrijkste bevinding is dat de reactietijd van de mensen met MS bij verschillende taken gemiddeld langer is dan bij de controle deelnemers. Verder maken mensen met MS vaker fouten bij een taak waarbij ze bewust een andere richting op moeten kijken dan de richting waar de bewegende stip opgaat.

De tragere reactietijd komt vaker voor bij mensen met MS met een progressievere vorm van de ziekte en met meer ziektebeperkingen. Verder rapporteert de groep met een tragere reactietijd meer moeite met dagelijkse taken waarvoor het gezichtsvermogen nodig is.

Samen met eerdere bevindingen uit oogbewegingsonderzoek bij mensen met MS, denken de onderzoekers dat het meten van oogbewegingen met eye tracking technieken kan bijdragen in het beter begrijpen van (soms onbegrepen) klachten bij het zien van mensen met MS. Ook denken de onderzoekers dat veranderingen die zij zien bij het oogbewegingsonderzoek een afspiegeling kunnen zijn van veranderingen in de hersenen van mensen met MS.

Bron: J A Nij Bijvank , A Petzold, D Coric, H S Tan, B M J Uitdehaag , L J Balk, L J van Rijn
Amsterdam UMC, Vrije Universiteit Amsterdam, Department of Ophthalmology, Neuro-ophthalmology Expertise Center, Department of Neurology, Neuroscience Amsterdam, Amsterdam; Moorfields Eye Hospital, The National Hospital for Neurology and Neurosurgery and the UCL Institute of Neurology, London, United Kingdom; Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Department of Ophthalmology, Amsterdam, the Netherlands.
Vision Res Mar 2020

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32065930-saccadic-delay-in-multiple-sclerosis-a-quantitative-description/

Meer vertaalde onderzoeken met betrekking tot MS lezen? MS Onderzoek >> Klinisch

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.