
Ontregelde hersencellen bij mensen met MS
In de hersencellen van mensen met MS is veel Rab32 aanwezig. De aanwezigheid van grote hoeveelheden van dit molecuul verstoort de samenwerking tussen de celonderdelen en kan zelfs tot celdood leiden. Dit is een stukje van de puzzel voor het begrijpen van MS.
Een team van Canadese en Britse onderzoekers heeft de rol van het eiwiteen chemische stof, die is opgebouwd uit een aaneenschakeling van kleine moleculen (aminozuren. Die bevatten als kenmerk alle stikstof. Van die aminozuren zijn er 20 verschillende. De volgorde waarin ze aan elkaar geknoopt worden is geregeld vanuit de kernen van de cellen volgens een daarin opgeslagen vaste volgorde van 4 stoffen, de 'basen'. De volgorde waarin de basen aan elkaar geknoopt zijn is dus bepalend voor de samenstelling van een eiwit. Zo'n streng basen vormt samen een molecuul DNA. Het bevindt zich in één van de kernlissen in de kern -zie chromosomen. Een hoofdtaak van eiwitten is het regelen van de stofwisseling - zie enzymen. Eiwitten kunnen ook dienen als bouwmateriaal voor het lichaam. Ze maken dan onderdeel uit van de stofwisseling. Meer... Rab32 in de celprocessen bij MS onderzocht. Ze keken daarvoor in de hersencellen van overleden mensen met MS en – ter vergelijking – die van mensen zonder MS, en in de hersencellen van muizen met EAEexperimental autoimmune encephalomyelitis= experimentele auto-immuunontsteking van de myeline in de hersenen, het diermodel van MS. Meer... (ook wel ‘muizen-MS’ genoemd).
De onderzoekers vonden grote hoeveelheden Rab32 in de cellen van mensen met MS, samenhangend met stress van het ER* en verminderd functioneren van de mitochondriën**, soms zelfs leidend tot de dood van hersencellen. Mogelijk biedt dit onderzoek meer inzicht in het ontstaan van MS en eventueel een aangrijpingspunt voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.
*) = Endoplasmatisch Reticulum, dit zorgt voor de productie en transport van allerlei stoffen in de cel, waaronder calcium voor de mitochondriae.
**) mitochondriën zijn de energiefabriekjes van de cel.
Bron: Haile Y, Deng X, Ortiz-Sandoval C, Tahbaz N, Janowicz A, Lu JQ, Kerr BJ, Gutowski NJ, Holley JE, Eggleton P, Giuliani F, Simmen T., University of Alberta, Edmonton, Canada.
Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28115010
Dit bericht heeft 0 reacties