Ontregelde hersencellen bij mensen met MS

In de hersencellen van mensen met MS is veel Rab32 aanwezig. De aanwezigheid van grote hoeveelheden van dit molecuul verstoort de samenwerking tussen de celonderdelen en kan zelfs tot celdood leiden. Dit is een stukje van de puzzel voor het begrijpen van MS.

Een team van Canadese en Britse onderzoekers heeft de rol van het eiwit Rab32 in de celprocessen bij MS onderzocht. Ze keken daarvoor in de hersencellen van overleden mensen met MS en – ter vergelijking – die van mensen zonder MS, en in de hersencellen van muizen met EAE (ook wel ‘muizen-MS’  genoemd).

De onderzoekers vonden grote hoeveelheden Rab32 in de cellen van mensen met MS, samenhangend met stress van het ER* en verminderd functioneren van de mitochondriën**, soms zelfs leidend tot de dood van hersencellen. Mogelijk biedt dit onderzoek meer inzicht in het ontstaan van MS en eventueel een aangrijpingspunt voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

*) = Endoplasmatisch Reticulum, dit zorgt voor de productie en transport van allerlei stoffen in de cel, waaronder calcium voor de mitochondriae.

**) mitochondriën zijn de energiefabriekjes van de cel.


Bron: Haile Y, Deng X, Ortiz-Sandoval C, Tahbaz N, Janowicz A, Lu JQ, Kerr BJ, Gutowski NJ, Holley JE, Eggleton P, Giuliani F, Simmen T., University of Alberta, Edmonton, Canada.

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28115010

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *