Onterechte diagnose door strenge criteria?

De huidige McDonald criteria voor de diagnose MS leiden ertoe dat mensen in een vroeg stadium de diagnose kunnen krijgen. Duitse onderzoekers willen de aandacht vestigen op het feit dat dit ook mensen zal betreffen die na een eenmalige MS-verdenking geen actieve symptomen meer vertonen en die misschien ook niet zullen krijgen.

Of iemand wel of niet MS heeft, wordt bepaald door de zogenaamde McDonald criteria. Dit zijn voorschriften welke afwijkingen op de MRI en in het hersenvocht aanwezig moeten zijn, om de diagnose MS te bevestigen.

Neuroloog McDonald ontwikkelde deze criteria in 2001, maar in 2005 en 2010 werden deze criteria aangescherpt. Hierdoor kunnen mensen met MS in een vroeger stadium een behandeling starten.

CIS

Onderzoekers uit Duitsland vroegen zich af of deze aanscherping van de criteria ertoe leidt, dat mensen met een voorstadium van MS (CIS: clinically isolated syndrome) in een korte follow-up tijd de diagnose MS krijgen, terwijl zij (nog) geen actieve MS vertonen. Hiertoe bekeken ze de medische gegevens van 165 mensen met CIS, die het universitaire ziekenhuis tussen 2006 en 2010 bezochten. Ze pasten de McDonald criteria uit 2005 en 2010 toe op de klinische gegevens, MRI en hersenvocht-uitslagen van de patiënten.

Follow-up gegevens waren bekend van 131 van de 165 mensen. In de follow-up periode van gemiddeld 2 jaar bleek 19% van de mensen met een MS-verdenking ook echt klinisch definitieve MS te hebben ontwikkeld. Opvallend genoeg bleek 64% van de mensen in de follow-up tijd wel aan de McDonald 2010 criteria te voldoen. Zij zouden dus volgens de huidige criteria  de diagnose MS krijgen, terwijl zij nog geen klinisch definitieve MS hebben ontwikkeld.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dan ook dat de diagnostische criteria in de huidige vorm ertoe leiden dat een groter aantal mensen met CIS op korte termijn wel de diagnose MS krijgt, maar in werkelijkheid (nog) geen klinisch actieve MS heeft.

Hoewel een aantal van hen wel MS zal krijgen, zitten daar dus ook mensen tussen die wellicht geen verdere MS symptomen zullen ontwikkelen.


Bron: Rosenkranz SC, Kaulen B, Neuhaus A, Siemonsen S, Köpke S, Daumer M, Stellmann JP, Heesen C

Institut für Neuroimmunologie und Multiple Sklerose, Department of Neurology, Zentrum für Molekulare Neurobiologie, Interventional Neuroradiology, University Medical Center Hamburg-Eppendorf, Germany.
Sylvia Lawry Centre for Multiple Sclerosis Research, München, Germany. Institute for Social Medicine and Epidemiology, University of Lübeck, Germany.
European Journal of Neurology 2017 Oct 11 [Epub ahead of print]

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29024243

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *