Onderscheid tussen PPMS en RRMS

De ijzeropslag in de thalamus, die een rol speelt bij het doorgeven van zintuiglijke prikkels, verschilt tussen PPMS en RRMS. Dit vonden wetenschappers nadat ze de MRI scans van verschillende hersendelen van mensen met PPRS en RRMS met elkaar vergeleken.

Ze deden dit omdat ze wilden weten of en hoe PPMS (primair-progressieve MS; voornamelijk progressief en geen terugvallen) en RRMS (relapsing-remitting MS; vooral terugvallen) precies van elkaar verschillen, iets wat nog vrij onduidelijk is. Er deden 24 mensen met PPMS mee aan dit onderzoek, 80 mensen met RRMS en 20 mensen zonder MS. De wetenschappers keken naar de ziektelast (EDSS), naar gangbare afwijkingen in de hersenen, en, wat in dit onderzoek nieuw is, naar de hoeveelheid ijzer in de hersenen.

Het enige significante MRI verschil tussen de twee subtypes MS was een verminderde gevoeligheid van delen van de thalamus in RRMS vergeleken met PPMS. De thalamus speelt een rol bij het doorgeven van zintuiglijke prikkels.

In de RRMS groep hing de EDSS score positief samen met gangbare factoren als hersenatrofie en schade in de witte stof van de hersenen en nu dus ook met de hoeveelheid ijzer in twee delen van het thalamus, het putamen en de nucleus caudatus. Bij de mensen met PPMS was alleen een positief verband tussen de EDSS en de hoeveelheid ijzer in het putamen, een kleiner deel van de thalamus.

De hoeveelheid ijzer bij RRMS is dus in een uitgebreider deel van de thalamus verminderd dan bij PPMS. De onderzoekers denken daarom dat de mechanismes achter de twee subtypes van MS ook van elkaar verschillen.

Bron: Burgetova, A., Dusek, P., Vaneckova, M., Horakova, D., Langkammer, C., Krasensky, J., Sobisek, L., Matras, P., Masek, M., & Seidl, Z. Thalamic Iron Differentiates Primary-Progressive and Relapsing-Remitting Multiple Sclerosis, American Journal of Neuroradiology, epub. doi:10.3174/ajnr.A5166

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28450431

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.