Veiligheid en werkzaamheid ofatumumab

Ofatumumab (Kesimpta) is een van de laatst goedgekeurde medicijnen voor relapsing MS. Onderzoekers monitorden namens de fabrikant hoe het met de effectiviteit en veiligheid van het medicijn gaat bij een gebruik tot 3,5 jaar.

Onderzoek en MS medicatieOfatumumab hoort tot een groep geneesmiddelen die monoklonale antilichamen worden genoemd. Het werkt door zich te hechten aan een doeleiwit (CD20) op het oppervlak van B-cellen en deze te vernietigen. B-cellen zijn een bepaald type witte bloedcellen die deel uitmaken van de afweer van het immuunsysteem. Zij spelen een rol bij de onstekingsprocessen van MS.

In twee verschillende onderzoeken keken de onderzoekers naar de veiligheid en werkzaamheid van ofatumumab.

Onderzoek naar veiligheid
De onderzoekers beoordeelden de veiligheid in een groep van 1969 ofatumumab-gebruikers (95% RRMS, 5% actieve SPMS): 1292 mensen die het medicijn gemiddeld 35,5 maanden gebruikten en 677 mensen die waren geswitcht van teriflunomide (Aubagio) naar ofatumumab. De mensen die waren geswitcht, gebruikten ofatumumab nu gemiddeld 18,3 maanden. In totaal hadden 1650 (83,8%) mensen last van een of meer bijwerkingen en 191 (9,7%) van ernstige bijwerkingen.

Veelvoorkomende bijwerkingen zijn onder andere: injectie-gerelateerde bijwerkingen (zowel systemisch*¹ als prikplekken), hoofdpijn, verkoudheid, luchtweginfectie, COVID-19, rugpijn, vermoeidheid. Ernstige bijwerkingen waren bijvoorbeeld blindedarmontsteking, longontsteking, urineweginfectie of ernstige COVID-19.

Ernstige opportunistische infecties of progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) werd bij niemand geconstateerd tijdens de studie. Ook het risico op kanker bleek laag. De onderzoekers keken ook naar de immunoglobulinewaarden in het bloed. Bij dit type medicijn kunnen die dalen, wat de infectiegevoeligheid kan verhogen. Het niveau van serum immunoglobuline (Ig)G in het bloed bleef stabiel; die van IgM daalde wel, maar bleef bij de meeste mensen in de normale range. Van de deelnemers stopten 53 van hen wel, omdat hun IgM-waarde te laag werd. In totaal stopten 115 deelnemers (5,8%) met ofatumumab door bijwerkingen.

Conclusie veiligheid
Mensen met MS die Ofatumumab nu tot een periode van 3,5 jaar gebruiken, verdroegen dit medicijn goed. In deze periode werden er geen nieuwe bijwerkingen ontdekt.

Onderzoek naar werkzaamheid
Deelnemers waren gedurende 30 maanden random ingedeeld in de ofatumumab-groep (20 mg onderhuidse injectie, elke 4 weken) of de teriflunomide-groep (14 mg pil-inname dagelijks). In de ofatumumab-groep zaten 314 deelnemers, in de teriflunomide-groep 301. Vervolgens keken de onderzoekers naar het aantal terugvallen per jaar, invaliditeitsverslechtering en progressie die minstens 6 maanden aanhield.

De ofatumumab-groep had gemiddeld 50% minder terugvallen per jaar dan de teriflunomide-groep. De invaliditeitsverslechtering verminderde met 46% en de progressie zonder ziekteactiviteit verminderde met 56%.

Conclusie werkzaamheid
De onderzoekers concluderen op basis van deze studies dat ofatumumab door de meeste mensen goed verdragen wordt en dat het MS beter remt dan teriflunomide.

Bronnen

  • S.L. Hauser et al. Multiple Sclerosis 2022 Sep 28 (10): 1576-1590u
  • J. Gärtner et al. Multiple Sclerosis 2022 Sep 28 (10): 1562-1575

Samenvattingen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35229668/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35266417

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.