Ocrelizumab kan sneller toegediend

Uit recent onderzoek is gebleken dat een kortere infuustijd van het medicijn Ocrelizumab (Ocrevus ®) goed verdragen wordt. Dit kan de totale verblijfsduur in het ziekenhuis verkorten.

infuusOcrelizumab is een MS-medicijn dat per infuus wordt toegediend. De toediening duurt 3,5 uur, waardoor de ontvanger met voor- en nabehandeling meegeteld ongeveer 5,5 à 6 uur lang in het ziekenhuis verblijft. Onderzoekers van de ENSEMBLE PLUS studie hebben nu bekeken of de toedieningstijd van Ocrelizumab veilig verkort kan worden naar 2 uur. Dit zal dan ook resulteren in een verkorting van de totale verblijfsduur in het ziekenhuis.

Het onderzoek

In de hoofdstudie ENSEMBLE kregen mensen met recent gediagnosticeerde RR-MS gedurende 192 weken elke 24 weken 600mg Ocrelizumab per infuus toegediend. In de sub-studie ENSEMBLE PLUS werd de goedgekeurde toedieningstijd van 3,5 uur vergeleken met een kortere infuustijd van 2 uur.

Van november 2018 tot half december 2019 werden 745 mensen met RRMS random ingedeeld in de reguliere groep (373) of de groep met de verkorte infuustijd (372). De onderzoekers keken vooral naar de bijwerkingen tijdens en na het infuus: de infusion-related reactions (IRRs).

Resultaten

Bij een eerste vergelijking van de twee groepen bleek dat 26,5% van de reguliere groep en 28,8% van de groep met de verkorte infuustijd infusion-related reactions vertoonde.  Het grootste gedeelte van deze IRRs waren mild of matig van aard. Geen van de IRRs waren ernstig, levensbedreigend of fataal. Niemand hoefde de behandeling te stoppen door IRRs.

Veelvoorkomende IRRs waren keelirritatie, slikproblemen, jeuk, vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid. Tijdens het eerste infuus gedurende deze studie had 5,9% van de reguliere groep en 10,5% van de groep met verkorte infuustijd een IRR die ertoe leidde dat het infuus langzamer moest worden toegediend.

Conclusie

Het aantal en de ernst van de infusion-related reactions verschilden niet tussen de groep met de reguliere infuustijd en de groep met de verkorte infuustijd. De infuustijd van Ocrelizumab lijkt dus veilig verkort te kunnen worden van 3,5 naar 2 uur, waarmee ook de totale verblijfsduur in het ziekenhuis verminderd wordt.

Bron: Hartung H-P, Berger T, Bermel RA, Brochet B, Carroll WM, Holmøy T, Karabudak R, Killestein J, Nos C, Patti F, Perrin Ross A, Vanopdenbosch L, Vollmer T, Buffels R, Garas M, Kadner K, Manfrini M, Wang Q, Freedman MS; ENSEMBLE PLUS substudy
Multiple Sclerosis and Related Disorders 2020 Sep 24 [Online ahead of print]

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33039944/

Foto: Technology photo created by xb100 – www.freepik.com

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *