Combinatie uitkomsten verduidelijkt nut PR-fampridine

Fampridine met een verlengde afgifte (PR-fam) verbetert de loopsnelheid. Deze Spaanse studie verduidelijkt welke loopindicatoren het beste het effect van de behandeling ervan laten zien. Een verslechtering van het lopen komt veel voor bij MS. Dit heeft een negatief effect op de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven van de patiënt.

Fampridine met een verlengde afgifte (PR-fam) verbetert de loopsnelheid, maar het is onduidelijk welke loopindicatoren het beste het effect van de behandeling weergeven.

Het doel van deze studie was enerzijds om het effect van Fampridine met verlengde afgifte te bepalen.
Anderzijds om aan te tonen welke uitkomsten het beste de klinisch zinvolle korte en lange termijnrespons lieten zien.

Er werd een prospectieve studie uitgevoerd onder 32 MS-patiënten, die een jaar lang met PR-fam werden behandeld.

Testen

De tussentijdse beoordelingen waren met 2 weken, 3, 6 en 12 maanden en omvatten de volgende testen:

  • klokken van de 25-foot-walk*¹ (T25FW),
  • 6 minuten loop test (6MWT), MS Walking Scale-12*² (MSWS-12),
  • een 5 vragen versie van de EuroQol-5 en accelerometrie (versnelling).

Het effect van PR-fam werd gedefinieerd als een verbetering bij T25FW ⩾ 20%.
Vijfentwintig (78%) patiënten werden na 2 weken gebruik van PR-fam gezien als responder. Zij lieten bij alle testen een significante verbetering zien.

Degenen met een positieve reactie op de T25FW en de MSWS-12 (n=19) lieten een significante verbetering zien van HRQoL en gegevens van de accelerometrie  in vergelijking met die van degenen met alleen een positieve reactie op de T25FW (n=6).

Na 1 jaar hadden 15-20 (75%) patiënten een positieve reactie, maar alleen diegenen met een blijvende response op T25FW en MSWS-12 (n=8; 53%) lieten een significante verbetering in 6MWT en HRQoL zien.

De combinatie van T25FW en MSWS-12 geeft beter die patiënten weer, die een klinisch significant voordeel van PR-fam ervaren.

timed 25 foot walk (T25FW): Een test die de loopsnelheid meet over een parcours van 25 feet, dit is 7,62 meter.
*² MS Walking Scale-12 (MSWS-12): Een test die het loopvermogen meet. Je vult een vragenlijst (twaalf vragen) in over MS en over hoe het lopen in de afgelopen twee weken is gegaan.

Bron: Sola-Valls N, Blanco Y, Sepúlveda M, Llufriu S, Martínez-Lapiscina EH, Zubizarreta I, Pulido-Valdeolivas I, Montejo C, Villoslada P, Saiz A.
Service of Neurology, Hospital Clinic, University of Barcelona, Spain Neuroimmunology Program, Institut d’Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer (IDIBAPS), Barcelona, Spain.
Ther Adv Neurol Disord. 2018 Jun

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29977342

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ik.ben ms patiënt ik heb baat bij Fampyra. En nu is besloten om dit medicijn uit de basis verzekering gehaald. Minister Bruins beseft u wel wat u doet. U neemt onze zelfstandigheid af. Beseft u ook dat het straks de gezondheidszorg meer geld gaat kosten. Omdat we meer hulp nodig hebben!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.