Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw subtype MS geïdentificeerd: een type MS waarbij zenuwcellen in de grijze hersenstof gedegenereerd zijn, terwijl de myeline in de witte hersenstof nog intact is. Dit is bijzonder, omdat MS lange tijd gekarakteriseerd is als een ziekte van de witte hersenstof die gedemyeliniseerd wordt door immuuncellen. Het idee was dat het afgebroken myeline daarna leidde tot verlies van zenuwcellen.

De onderzoekers ontdekten het nieuwe subtype MS. Ze noemden het myelocorticale MS, dankzij het gebruik van geavanceerde MRI-technieken, waarmee meer te onderscheiden is dan met conventionele MRI.

Voor de studie gebruikten de Amerikanen hersenweefsel  en ruggenmergweefsel van 100 mensen met MS, die de weefsels na hun dood hadden gedoneerd. De meesten van hen hadden primair of secundair progressieve MS.

Eerst beoordeelden de wetenschappers plakken hersenweefsel visueel. De grote hersenen bestaan uit een hersenschors met grijze stof en een binnenste deel met witte stof. In 12 van de overleden patiënten zagen ze geen verkleuringen van de witte stof, een kenmerk van gedemyeliniseerde laesies.

Daarna vergeleken ze hersenweefsel en ruggenmergweefsel van deze 12 mensen met weefsel van 12 mensen met traditionele MS en met weefsel van mensen zonder een neurologische aandoening. Leeftijd, geslacht, type MS, ziekteduur en EDSS-score van de traditionele MS-groep en de gezonde controles pasten bij die van de myelocorticale MS-groep. De gebruikte analysetechnieken waren immunochemie en geavanceerde MRI.

Het team vond gedemyeliniseerde laesies in het ruggenmerg en de grijze hersenstof van zowel de myelocorticale als de traditionele MS-groep. Maar gedemyeliniseerde laesies in de witte hersenstof troffen ze alleen bij de traditionele MS-groep aan.

Ondanks de intacte myeline in de witte hersenstof vertoonde het hersenweefsel van de myelocorticale MS-patiënten wel tekenen van degeneratie. Bij hen was het aantal zenuwcellen per mm² in diverse lagen van de hersenschors lager dan in overeenkomstig hersenweefsel van de gezonde controles. Bij de gezonde controles bijvoorbeeld was de zenuwceldichtheid in hersenschors laag: 419.0 cellen per mm², terwijl die bij de mensen met myelocorticale MS 349.8 cellen per mm² was: een significante daling. Ook bij de traditionele MS-groep was de zenuwceldichtheid afgenomen, maar minder dan bij de myelocorticale MS-groep.

De onderzoekers concluderen dat zenuwcelverlies in de grijze hersenstof onafhankelijk lijkt te kunnen optreden van demyelinisatie van de witte hersenstof.

Dit kan een verklaring zijn waarom sommige mensen met MS geen baat hebben bij een immunomodulatoire therapie, zeggen ze. Geavanceerde MRI-technieken zijn hard nodig om de juiste diagnose te kunnen stellen en een op maat gemaakte therapie te kunnen bieden.

Bron

Trapp BD, Vignos M, Dudman J, Chang A, Fisher E, Staugaitis SM, Battapady H, Mork S, Ontaneda D, Jones SE, Fox RJ, Chen J, Nakamura K, Rudick RA – Diverse onderzoeksinstellingen en een ziekenhuis in Cleveland en Kent, Ohio, Verenigde Staten.
Lancet Neurology, 2018 August 21: pii: S1474-4422(18)30245-X. doi: 10.1016/S1474-4422(18)30245-X. [Epub ahead of print].

Samenvatting

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30143361

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.