Neurofilament veelbelovende biomarker


Neurofilament in het bloed is een veelbelovende biomarker die achteruitgang kan voorspellen bij mensen met MS.

Neurofilamenten zijn bouwstoffen van zenuwcellen die vrijkomen wanneer de zenuwcellen beschadigd raken, bijvoorbeeld door MS.

Zenuwcellen
Zenuwcellen
Het is mogelijk om de hoeveelheid van een bepaald type neurofilament (neurofilament light chain) in het bloed te meten en daarmee zenuwschade te detecteren. Dit heet een biomarker. Het was echter nog niet bekend of de concentratie neurofilament in het bloed ook het ziekteverloop van MS kan voorspellen.

De studie

In deze studie hebben Europese onderzoekers bij 309 mensen met MS de concentratie neurofilament in het bloed gemeten. Ook kregen de deelnemers een MRI-scan, een oogscan en een klinisch onderzoek. Na twee jaar zijn de deelnemers opnieuw onderzocht om de mate van achteruitgang van de ziekte te bepalen. Het doel was om te onderzoeken of neurofilament, de MRI of de oogscan voorspellende waarde hadden voor het ziekteverloop.

De resultaten

De kans op achteruitgang na twee jaar was significant groter bij deelnemers met een hoge concentratie neurofilament dan bij deelnemers met een lage concentratie. De MRI en de oogscan waren niet voorspellend voor het ziekteverloop na twee jaar. Dit betekent dat neurofilament een voorspellende biomarker is. Een bloedtest voor neurofilament kan in de toekomst een belangrijke nieuwe meting zijn voor mensen met MS om de kans op achteruitgang te voorspellen.

Bron: Synne Brune, et al. Mult Scler. 2022;13524585221097296

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35658739/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.