Natalizumab helpt onvoldoende bij SPMS

Natalizumab (merknaam Tysabri) verbetert de EDSS-score en de loopfunctie bij secundair progressieve MS (SPMS) niet significant. Wel helpt het medicijn om de fijne motoriek van de handen langer te behouden. Dit is de conclusie van een grote fase 3 studie, genaamd ASCEND, die gesponsord werd door het farmaceutische bedrijf Biogen. De studie werd voortijdig beëindigd omdat de belangrijkste doelen niet bereikt werden.

Natalizumab wordt al een aantal jaren succesvol toegepast bij de behandeling van relapsing remitting MS. Omdat er voor SPMS nog weinig effectieve geneesmiddelen zijn, is het medicijn bij mensen met deze vorm van MS getest.

Een groep van 889 mensen uit 17 landen, waaronder Nederland, nam deel aan de studie. Ze hadden minimaal twee jaar ervoor de diagnose SPMS gekregen. Verder waren ze het voorafgaande jaar onafhankelijk van relapses achteruit gegaan, en hadden ze een EDSS-score van 3 tot 6.5. De onderzoekers deelden hen willekeurig in twee gelijke groepen in. Een groep kreeg een keer per vier weken via een infuus 300 mg natalizumab toegediend, de andere groep kreeg  een placebo. Onderzoekers en deelnemers wisten niet wie wat kreeg. Na twee jaar konden de deelnemers ervoor kiezen met een verlenging mee te doen, waarbij iedereen natalizumab kreeg. Het doel van de verlenging was om na te gaan welke bijwerkingen op de lange duur optreden.

De ziekteprogressie werd gemeten met behulp van drie methoden:  de EDSS-schaal, een loopsnelheid test (Timed 25-Foot Walk) en een test die de beweegsnelheid en de fijne motoriek van de handen meet (9-Hole Peg Test).

Na twee jaar stelden de onderzoekers vast dat 195 mensen (44 procent) van de natalizumab groep en 214 (48 procent) van de placebogroep bij een of meerdere van de testen achteruit gegaan waren. Bij nadere analyse bleek dat de loopprestaties en de EDSS-score niet significant beïnvloed waren door natalizumab. Opmerkelijk was dat de handfunctie wel beter was gebleven bij de natalizumab groep.

Het middel werd over het algemeen goed verdragen en er traden geen nieuwe bijwerkingen op. In de eerste twee jaar hadden 90 mensen (20 procent) van de natalizumab groep en 100 (22 procent) van de placebogroep last van bijwerkingen. Tijdens de verlenging waren dat 13 procent van natalizumab vervolgers en 9 procent van de natalizumab starters.

Het onderzoek werd voortijdig gestopt omdat de meest gewenste doelen, te weten een positief effect op de EDSS-score en een verbeterde loopfunctie, niet waren bereikt.

 

Bron: Kapoor R, Ho P-R, Campbell N, Chang I, Deykin A, Forrestal F, Lucas N, Yu B, Arnold DL, Freedman MS, Goldman MD, Hartung H-P, Havrdová EK, Jeffery D, Miller A, Sellebjerg F, Cadavid D, Mikol D, Steiner D – Diverse ziekenhuizen en medische faculteiten in Canada, Verenigde Staten, Denemarken, Duitsland en Tsjechië.
Lancet Neurol., 2018, March 12, pii: S1474-4422(18)30069-3. doi: 10.1016/S1474-4422(18)30069-3. [Epub ahead of print]

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29545067

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *