Blijvende hoge werkzaamheid na langdurig gebruik van natalizumab bij kinderen met MS

Natalizumab (Tysabri®) heeft een sterke invloed op de ziekteactiviteit van kinderen met een agressieve vorm van MS. De werkzaamheid van kinderen met MS die Tysabri gebruiken voor maximaal 11 jaar blijft hoog, zonder nieuwe veiligheidsproblemen door het langdurig gebruik ervan.

Het onderzoek

kinderenDeze retrospectieve studie werd uitgevoerd in Italiaanse MS-centra waarbij de kinderen met een agressieve vorm van MS werden opgevolgd voor maximaal 11 jaar. De ziekteactiviteit voor, tijdens en na Tysabri werd vergeleken alsook de tijd tot ziekteactiviteit tijdens Tysabri, de tijd tot ziekteactiviteit na Tysabri en de tijd tot stopzetting van Tysabri.

De resultaten

In totaal werden 92 kinderen met MS uit 19 MS-centra meegenomen in deze studie. Bij het starten met Tysabri was 60% van de groep meisje, was de gemiddelde leeftijd 14,7 jaar, gebruiken 34 kinderen nooit eerder ziektemodificerende therapie (37%), waren er gemiddeld 2,2 schubs in het jaar voor starten met Tysabri, was de mediane EDSS-score 2,5, alsook 2 (range 1-5) gadolinium aankleurende letsels en waren 41 kinderen positief voor het John Cunningham-virus (JCV) (45%).

Tijdens de behandeling met Tysabri werden er gemiddeld 61,9+/- 35,2 infusen gegeven. Het aantal schubs in het voorbije jaar daalde tot 0,08 +/- 0,23, de mediane EDSS-score bij de laatste dosis daalde tot 1,5 (range 1-2,5) en 51% van de kinderen met MS had ziekteactiviteit. Geen enkele ernstige bijwerking werd gerapporteerd. 49 kinderen met MS stopten met Tysabri, hoofdzakelijk uit bezorgdheid over progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML). De meerderheid van deze 49 kinderen (n=29) had een ziekteactiviteit in het volgend jaar waarvan 3 met een klinische betekenis.

Conclusie

Behandeling met Tysabri behoudt zijn hoge werkzaamheid bij kinderen met MS, ook gedurende een langere periode, en dit zonder nieuwe veiligheidsproblemen door het langdurig gebruik. Het stopzetten van Tysabri moet openlijk besproken worden met zowel het kind als zijn/haar familie in kader van heropflakkering van ziekteactiviteit alsook het risico op PML.

Bron

Damiano Baroncini et al., Italy
Neurological sciences: official journal of the Italian Neurological Society and of the Italian Society of Clinical Neurophysiology 2022 Nov;43(11):6415-6423

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35781765/

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.