Nabiximols en spasticiteit

Een studie over de werking van Nabiximols (een op cannabis gebaseerd medicijn) bij mensen met MS met resistente spasticiteit: een analyse in relatie met het spasticiteit-plus-syndroom. Deze analyse ondersteunt het idee van een spasticiteit-plus-syndroom en geeft aan dat Nabiximols een reeks van symptomen die aan spasticiteit zijn verbonden gunstig kan beïnvloeden.

NabiximolNabiximols is een therapeutische optie voor mensen met een aan MS verbonden spasticiteit waarbij de symptomen niet of nauwelijks beperkt worden door de conventionele orale eerstelijns medicijnen. Deze studie richt zich op de veranderingen in de ernst van de spasticiteit en de aanwezigheid van bijbehorende symptomen bij mensen die worden behandeld met Nabiximols,

Het onderzoek

De gegevens van het Italiaanse geneesmiddelenbureau e-registry zijn onderzocht bij 1138 mensen met MS-spasticiteit die begonnen zijn met de behandeling met Nabiximols. Dit vond plaats 4 weken en 3, 6, 12 en 18 maanden na de start van de behandeling. Veelvoorkomende symptomen bij de onderzochte groep zijn pijn (38,4% bij aanvang), slaapstoornissen (32,7%) en spasmen/krampen (28,5%). Pijn staat vaak in verband met slaapstoornissen (57,2% van de pijngevallen) en spasmen/krampen (43,9%).

Ongeveer een derde van de mensen in het onderzoek deed na 18 maanden nog mee met het onderzoek. Nabiximols verminderde in deze groep een reeks van aan MS-spasticiteit verbonden symptomen met gemiddeld 24,6% in week 4 en met 33,9% na 18 maanden.

Bron: Francesco Patti et al; Eur J Neurol. 2022 Sep;29(9)

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35590453/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.