Myofasciale pijnsyndromen in MS

MPS kan voorkomen bij mensen met RRMS. Lokale verdoving is een goedkope en effectieve behandeling, die ervoor zorgt dat de pijn minder wordt en de kwaliteit van leven hoger.

In voorgaande studies is beweerd dat mensen met MS en het myofasciale pijnsyndroom (MPS) een lagere kwaliteit van leven hebben. Er zijn hier over maar weinig data beschikbaar. Deze studie richt zich op twee doelen: Het onderzoeken van de prevalentie van MPS bij MS en of lokale verdoving kan bijdragen aan een korte termijn behandeling.

De deelnemers van de studie kregen gedurende 4 maanden, elke maand een lokale verdoving. Door middel van een aantal MS-impact metingen zoals, MS Quality of Live Instrument, Beck Depression Scale, The Numeric Pain Rating Scale, Fatigue Severity Scale en de Fatigue impact Scale werd de effectiviteit van de behandeling gemeten.

In het onderzoek zijn data gebruikt van 390 mensen met MS. Van deze 390 mensen hadden 137 RRMS, waarvan 70 (51,9%) last van MPS hadden. Uiteindelijk waren er 31 mensen bereid om mee te doen aan de studie en konden 25 mensen de studie ook daadwerkelijk afmaken.
Gemiddeld is bij de deelnemers na de behandeling een vermindering van de pijn geconstateerd van 50%. Daarbij zijn er ook geen serieuze negatieve bijwerkingen van de verdovingen gevonden.

De studie concludeert dat MPS kan voorkomen bij mensen met RRMS, dat lokale verdoving een goedkope en effectieve behandeling is die ervoor zorgt dat de pijn minder word en de kwaliteit van leven hoger.

Bron: Mesude Tutuncu , Devrimsel Harika Ertem , Aysun Soysal ,
University Of Health Sciences İstanbul, Psychıatrıc Traınıng And Research Hospıtal, Department of Neurology, Research and Training Hospital, Department of Pain Management, Istanbul, Turkey.
Mult Scler Relat Disord. 2020 Nov;

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33022587/

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Zoveelste belovende middel tegen MS Ik geloof niet meer in. Waneer gaan ze eindelijk echt iets op markt brengen dat ze myéline kunnen herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.