Goede arbeidsparticipatie met MS

In Nederland loopt een studie naar arbeidsparticipatie bij mensen met MS: de MS@Work Studie. De onderzoekers zijn hierbij op zoek naar factoren die van invloed zijn op de arbeidsparticipatie bij mensen met MS.

Op basis van vragenlijsten stelden zij een competentieprofiel op voor werknemers met en zonder MS. Zij kwamen tot de conclusie dat werknemers met MS een beter competentieprofiel hebben dan werknemers zonder MS.

In de MS@Work studie vulden 163 werknemers met MS en 163 controle personen online vragenlijsten in over demografie, gezondheid en werk. De mensen met en zonder MS waren gematcht op geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en werkuren.

De Capability Set for Work Questionnaire werd gebruikt om zeven werk-gerelateerde factoren (zoals het kunnen gebruiken van kennis/vaardigheden of zelf doelen kunnen stellen in het werk) te beoordelen. Naar aanleiding hiervan werd een competentieprofiel bepaald voor de werknemers.

Beter competentieprofiel

De werknemers met MS hadden een minder goed fysiek functioneren, een lager werkvermogen en een slechtere zelf-gerapporteerde gezondheid. Desondanks hadden zij een beter competentieprofiel dan de werknemers zonder MS.

De onderzoekers vermelden hierbij wel, dat de deelnemers aan deze studie (mensen met MS die nog werk hebben) juist door hun ziekte extra gemotiveerd kunnen zijn. De conclusies gelden dus niet voor mensen met MS in het algemeen.

Het competentieprofiel van werknemers met MS was gerelateerd aan hun vermogen om flexibel te kunnen functioneren in het werk, werkvermogen, zelf-gerapporteerde gezondheid, verzuim, presentie, cognitieve beperking, depressie, angst en vermoeidheid.

De onderzoekers concluderen dat werknemers met MS een beter competentieprofiel hebben dan de controle werknemers. Dit competentieprofiel was bij mensen met MS gerelateerd aan hun werk- en gezondheid-scores.

Bron: Van Gorp DAM, Van der Klink JJL, Abma FI, Jongen PJ, Van Lieshout I, Arnoldus EPJ, Beenakker EAC, Bos HM, Van Eijk JJJ, Fermont J, Frequin STFM, De Gans K, Hengstman GJD, Huppers RMM, Mostert JP, Pop PHM, Verhagen WIM, Zemel D, Heerings MAP, Reneman MF, Middelkoop HAM, Visser LH, Van der Hiele K; The Netherlands

Health and Quality of Life Outcomes 2018 Jun 1

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29859113

MS Vereniging Nederland lanceert MS-werkloket

In februari 2018 lanceerde MS Vereniging Nederland een digitaal MS-werkloket.

Op MSwerkloket.nl vind je mensen met MS, werkgevers en zorgverleners die praktische informatie geven over het werken met MS. Verder zijn er handige checklists en kun je ervaringsverhalen uitwisselen of in contact komen met een MS-coach voor werk.
Lees meer …

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.