Slechter herstel van schubs op hogere leeftijd

Invaliditeit bij MS is het gevolg van progressie van de ziekte, maar ook van incompleet herstel van schubs. Een groep onderzoekers uit de Verenigde Staten, Turkije en Tsjechië evalueerden of leeftijd een rol speelt bij het herstel van schubs bij MS. Zij kwamen tot de conclusie dat dit het geval is.

Om het effect van leeftijd op het herstel van schubs te beoordelen, keken de onderzoekers bij 193 mensen met MS naar het herstel van de eerste en laatste schub.

Van deze mensen bekeken ook zij de leeftijd, ernst van de schub, locatie van de ontsteking (oogzenuw, hersenstam, ruggenmerg, etc.), de maximale beperking en het maximale herstel van de schub.

Drie verschillende maten van herstel werden gebruikt:
– de verandering van de maximale beperking naar het maximale herstel qua functioneren (functioneel herstel),
– de impact van de schub,
– de verandering van maximale beperking naar maximaal herstel volgens de EDSS-schaal.

Impact

Een hogere leeftijd was lineair gerelateerd aan een slechter functioneel herstel, een grotere impact van de schub en een slechter herstel volgens de EDSS-schaal. De impact en herstel van een schub was niet alleen gelinkt aan hogere leeftijd, maar ook aan de locatie van de ontsteking en de ernst van de schub.

De onderzoekers pleiten ervoor om de leeftijd van mensen met MS te betrekken bij de mogelijke behandelopties, omdat mensen met een hogere leeftijd slechter herstellen van schubs.

Bron: Conway BL, Zeydan B, Uygunoğlu U, Novotna M, Siva A, Pittock SJ, Atkinson EJ, Rodriguez M, Kantarci OH; USA, Turkije, Tsjechië
Multiple Sclerosis 2018 Oct 10 [Epub ahead of print]

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30303037

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *