MS-remmers effectief voor alle leeftijden

Uit Italiaans onderzoek blijkt dat remmende medicatie voor MS niet alleen effectief is bij volwassenen, maar ook bij kinderen en (in iets minder mate) bij ouderen. Hoe langer mensen remmende medicatie gebruiken, hoe lager hun kans op invaliditeit.

De laatste jaren zijn er steeds meer remmende medicijnen voor MS beschikbaar gekomen. De effectiviteit van deze medicijnen is bewezen door wetenschappelijke studies. In zulke studies zijn vooral de jongere en oudere mensen met MS vaak uitgesloten van deelname.

Een Italiaanse studie heeft nu de effectiviteit van remmende medicatie vergeleken waarbij mensen met RR-MS ingedeeld werden op basis van welke leeftijd zij de diagnose RR-MS kregen: kinderen/jongeren(≤18 jaar), volwassenen (18-49 jaar) en ouderen(≥50 jaar).

Het onderzoek

De ruim 9.500 deelnemers zijn gemiddeld 10 jaar lang gevolgd. Ten tijde van de diagnose gebruikte het grootste deel van de drie groepen eerstelijnsmedicatie, zoals interferonen, Copaxone, Tecfidera.

Later in de studie werd vaker overgestapt naar tweedelijnsmedicatie, zoals bijvoorbeeld Gilenya, Tysabri, mitoxantrone. Een klein deel gebruikte geen medicatie.

Uit de studie bleek dat remmende medicatie het risico op verslechtering van invaliditeit (gemeten na 1 jaar) verminderde. Verder bleek bij de kinderen en volwassenen dat, hoe langer remmende medicatie gebruikt werd, hoe minder er kans op invaliditeit was (respectievelijk 6,3 en 8,0 keer minder kans op invaliditeit bij deze leeftijdsgroepen). Bij de ouderen was deze kans iets minder duidelijk en niet significant (1,9).

De onderzoekers keken ook naar het risico op het bereiken van een EDSS-score van 4 bij mensen met en zonder medicatiegebruik. In alle drie de leeftijdsgroepen bleek dat mensen die remmende medicatie gebruikten een lager risico hadden.

Remmende medicatie blijkt dus effectief in alle leeftijdsgroepen.

Bron: Brain, Journal of Neurology, 16 September 2020; M.P. Amato, M. Fonderico, E. Portaccio, L. Pasto, L Razzolini, E. Prestipino, A. Bellinvia, L. Tudisco, R. Fratangelo, G. Comi e.a.

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32935843/

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. In het abstract ontbreekt informatie over de leeftijd (gemiddelde, spreiding) van de mensen op het moment dat het onderzoek gedaan is. Het maakt waarschijnlijk nogal uit of dat gemiddeld dertigers of pakweg zestigers waren.

    1. Beste Frieda, Ik denk dat ik de vraag niet zo goed begrijp.
      In het artikel staat in de 3e alinea bij welke leeftijdsgroepen onderzoek is gedaan (kinderen/jongeren (<18 jaar), volwassenen (18-49 jaar) en ouderen (>50 jaar) en er staat ook bij die leeftijdsgroep (onder het kopje Het onderzoek in de
      3e alinea) wat het effect van de remmende middelen per leeftijdsgroep was. In het onderzoek staan niet de aantallen onderzochte personen per leeftijdsgroep.
      Groeten van het MS onderzoek-vertaalteam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.