MS-remmers ook effectief bij kinderen

Deense onderzoekers analyseerden kinderen die wel of niet snel na hun diagnose met remmende medicatie begonnen. Zij concluderen dat kinderen met MS, net als volwassenen, het beste af zijn als zij snel starten met medicatie.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken, dat volwassenen met MS gebaat zijn bij een vroege start met remmende medicatie. Bij kinderen met MS is dit nog niet duidelijk onderzocht. Omdat MS bij kinderen een ander verloop lijkt te hebben, met meer schubs en meer laesies, is het belangrijk om het effect van remmende medicatie in een apart onderzoek te bekijken.

Het onderzoek

In de Deense MS-Registratie hebben onderzoekers nu een groep mensen met MS geanalyseerd, die de diagnose als kind (vóór hun 18e verjaardag) kregen. Zij waren in of na 1980 geboren en begonnen remmende medicatie tussen 1998 en 2018. De onderzoekers verdeelden hen in 2 groepen: 140 kinderen die binnen 2 jaar na hun diagnose aan remmende medicatie begonnen en 151 kinderen die later dan 2 jaar met medicatie begonnen.

Van de groep kinderen was informatie beschikbaar van gemiddeld 7,7 jaar na hun diagnose. Er was geen verschil in risico op schubs tussen de groep die vroeg en de groep die laat begon met remmende medicatie. Kinderen die later dan 2 jaar met medicatie begonnen hadden wel een 2,5 keer grotere kans om een EDSS-score van 4 te bereiken. Met ieder jaar steeg die kans met 17%. Later starten met medicatie bleek de kans op een verbetering van de EDSS-score met 61% te verlagen. Ieder jaar dat later gestart werd met medicatie, bleek de kans op EDSS-verbetering met 10% te verlagen.

Conclusie

Later (na 2 jaar na de diagnose) starten met remmende medicatie zorgt er bij kinderen met MS voor dat zij sneller een EDSS-score van 4 bereiken, sneller achteruit gaan en minder kans hebben om weer te verbeteren op de EDSS-schaal. Dus ook voor kinderen met MS blijkt het van groot belang om snel te starten met remmende medicatie.

Bron: Tine Iskov Kopp, Morten Blinkenberg, Thor Petersen, Per Soelberg Sorensen, Melinda Magyari; Copenhagen University Hospital, Aarhus University Hospital, Rigshospitalet Glostrup, Denmark
Multiple Sclerosis and Related Disorders 2020 Jan 17

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32007654-long-term-effect-of-delayed-treatment-on-disability-in-patients-with-paediatric-onset-multiple-sclerosis-a-prospective-danish-cohort-study/?from_term=Kopp+TI&from_cauthor_id=32007654&from_pos=1

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *