MS-patiënten zijn al voor de diagnose vaker ziek

Voorafgaand aan de diagnose zijn mensen met MS vaker ziek dan anderen. Ook na de diagnose is het aantal ziektedagen hoger, maar MS is daarvan niet alleen de oorzaak. Dat blijkt uit recent Zweeds onderzoek naar de hoogte van verzuim door MS en de kosten hiervan door het beroep dat patiënten doen op de ziektewet.

Diagnostisch MS onderzoekVoor het onderzoek zijn gegevens gebruikt van 5267 MS-patiënten en een controlegroep van 10.268 vergelijkbare personen zonder MS. De groep mensen met MS kreeg de diagnose tussen 2008 en 2012. Het onderzoek bestreek de vier jaar vóór en de vier jaar na de diagnose.

Het aantal ziektedagen vóór de diagnose bleek gemiddeld in die vier jaar 10,3 dagen hoger dan dat van de controlegroep. In de vier jaar na de diagnose verhoogde het aantal ziektedagen naar gemiddeld 68,9 ten opzichte van de controlegroep.

Opvallend is dat het hogere aantal ziektedagen niet alleen door MS komt maar ook blijkt te kunnen liggen aan ziekten en stoornissen die dezelfde persoon tegelijkertijd heeft, een verschijnsel dat comorbiditeit heet.

Verklaring

De woordvoerder van de onderzoeksgroep van het Zweedse Karolinska Institute, Chantelle Murley, geeft als verklaring voor het hogere verzuim vóór de diagnose de lange tijd die tussen de eerste MS-symptomen en de diagnose zit. Tegenwoordig zou dat verzuim kleiner moeten zijn. Het vinden van MS gaat door betere onderzoeksmethoden namelijk sneller.

De onderzoekers zagen voordat de diagnose MS werd gesteld in veel gevallen ook andere neurologische aandoeningen in de patiëntgegevens. Waarschijnlijk veroorzaakt door onjuiste diagnoses. Ook vonden ze meer niet-neurologische ziekten in die gegevens. Mogelijk met dezelfde reden als oorzaak. Verder mag je aannemen dat MS-patiënten vaker ziek zijn door nevenverschijnselen van MS.

Het aantal ziektedagen na de diagnose zal tegenwoordig naar verwacht gaan dalen. De reden hiervoor is dat er nu meer ziekteremmende medicijnen zijn. Dit moet echter verder worden onderzocht omdat er op dit moment te weinig gegevens over zijn te vinden.

Andere aandoeningen

Een verrassing was dat MS-patiënten vaker gebruik maken van de ziektewet door andere aandoeningen dan MS zelf. Voor bijvoorbeeld depressiviteit en immuunsysteem gerelateerde ziekten is dat verklaarbaar. Deze hebben een directe relatie met het hebben van een chronische ziekte en een aangetast immuun- systeem. Dat het ook voor andere ziekten geldt, zoals bijvoorbeeld hart en vaatziekten, is moeilijker te duiden.

Hoe ouder de MS-patiënt, hoe meer uitkeringsgeld hij of zij krijgt. Dit is te verklaren doordat MS een progressieve ziekte is. De invaliditeit is namelijk als regel groter naarmate iemand de ziekte langer heeft. De auteurs tekenen hierbij aan dat ook bij andere ziekten als gevolg van comorbiditeit, hogere arbeidsongeschiktheidscijfers voorkomen.

Bron: Murley C, Karampampa K, Alexanderson K, Hillert J, Friberg E. Diagnosis-specific sickness absence and disability pension before and after multiple sclerosis diagnosis: an 8-year nationwide longitudinal cohort study with matched references. Mult Scler Relat Disord. 2020;42:102077. doi:10.1016/j.msard.2020.102077

Samenvattingen:

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32353754/

www.ajmc.com/newsroom/patients-with-multiple-sclerosis-miss-more-work-even-before-diagnosis-study-finds

www.msard-journal.com/article/S2211-0348(20)30153-X/fulltext

 

 

 

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.