MS en obesitas

Obesitas bij diagnose is een risicofactor voor ernstigere invaliditeit en een slechtere prognose van MS, aldus nieuw Duits onderzoek. Eerder onderzoek had al uitgewezen dat obesitas het risico op MS verhoogt, maar het was nog niet bekend hoe zwaarlijvigheid verband houdt met invaliditeit.

artikel MS en obesitas 20221227De studie

In deze Duitse studie zijn 1.066 mensen met MS vanaf de diagnose 6 jaar lang gevolgd. De onderzoekers hebben de EDSS-score, het aantal schubs, de MRI-uitslagen en de gebruikte medicatie vergeleken tussen mensen met obesitas (BMI van 30 of hoger) en mensen zonder obesitas (BMI lager dan 30).

De resultaten

Uit het onderzoek bleek dat deelnemers met obesitas op het moment van hun MS-diagnose al meer beperkingen hadden dan deelnemers zonder obesitas. Ook na 2, 4 en 6 jaar had deze groep een significant ergere invaliditeit. Gemiddeld duurde het 1 jaar voordat mensen met een hoog BMI een EDSS-score van 3 (matige invaliditeit) bereikten, terwijl dat bij mensen met een lager BMI gemiddeld 1,5 jaar duurde.

Ook na een correctie voor geslacht, leeftijd en roken was het risico op matige invaliditeit hoger in deelnemers met obesitas. Dit was onafhankelijk van de medicatie die de deelnemers gebruikten. De onderzoekers vonden geen verband tussen obesitas en het aantal schubs. Ook was er geen verschil in MRI-resultaten.

De onderzoekers concluderen dat obesitas is geassocieerd met ernstigere invaliditeit en een slechtere prognose bij mensen die net de diagnose MS hebben gekregen. Het aanpakken van obesitas zou daarom een gunstig effect kunnen hebben op het ziekteverloop van MS.

Bron: Isabel Lutfullin, et al. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2022;jnnp-2022-329685

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36319190/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *