MS en morbide obesitas

Bariatrische en metabole chirurgie bij patiënten met morbide obesitas en multiple sclerose – een landelijke, gematchte cohortstudie Stockholm

Metabole chirurgie (operaties aan de maag en/of darmen) is een veilige en efficiënte behandeling voor ernstige obesitas bij mensen met MS, en het leidt tot verbetering van de kwaliteit van leven (HRQoL). Verdere studies naar de effecten van metabole MS-gerelateerde symptomen zijn nog nodig.

Ondanks een verband tussen obesitas en multiple sclerose, is er zeer weinig bekend over de veiligheids- en werkzaamheidsresultaten bij mensen met MS en ernstige obesitas die metabole chirurgie ondergaan. Een landelijke, vergelijkende groepsstudie

Het onderzoek

Het doel van deze studie is om vroege complicaties en werking van metabole chirurgie bij mensen met ernstige obesitas en MS te onderzoeken.

In deze vergelijkende cohortstudie worden 196 mensen met een MS-diagnose uit het Zweedse MS-register die metabole chirurgie ondergingen (maagbypass of maag-verkleining) met een registratie in de Scandinavian Obesity Surgery Registry (SOReg) 1:10 vergeleken met een controlegroep metabool-geopereerde mensen zonder MS-diagnose uit de SOReg.

Er wordt een tweetraps  vergelijkende procedure gebruikt (d.w.z. eerst een exacte match van de operatiemethode gevolgd door een statistische vergelijking (Propensity Score Matching), inclusief leeftijd, geslacht, preoperatieve BMI, chirurgische locatie, de wijze van ingreep, jaar van operatie, hypertensie, diabetes, slaapapneu en afwijking in de stofwisseling).

Het gewichtsverlies 2 jaar na de operatie is vergelijkbaar voor mensen met MS en voor de controlegroep. Er zijn geen significante verschillen aangetroffen  in het totale percentage postoperatieve complicaties (7,9% versus 7,2%, p = .778) en in de ernstige postoperatieve complicaties (3,7% versus 2,8%, p = .430). Alle aspecten van de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven (HRQoL) gaan in beide groepen vooruit  . M, maar bij fysieke aspecten van de HRQoL kwaliteit van leven is bij mensen met MS minder verbetering zichtbaar.

Bron: Erik StenbergErik Stenberg, Lars Forsberg, Anna Hedström, Jan Hillert, Erik Näslund;
Department of Surgery, Faculty of Medicine and Health, Örebro University, Örebro; Department of Clinical Neuroscience, Karolinska Institutet, Stockholm; Division of Surgery, Department of Clinical Sciences, Danderyd Hospital, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden.Sleutelwoorden: Bariatrische chirurgie; Maag-bypass; Metabole chirurgie; Multiple sclerose; Zwaarlijvigheid; Postoperatieve complicatie; Kwaliteit van het leven; Sleeve gastrectomie; Gewichtsverlies.
Surgery for Obesitas and Related Diseases 2021 Feb 17

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33753006/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.