Onderzoek naar leeftijd bij start MS en scores op 50-jarige leeftijd

Mensen die op jonge leeftijd MS krijgen, hebben op 50-jarige leeftijd meer klachten. Om dat te voorkomen hebben jonge mensen met MS wellicht baat bij eerder gebruik van zwaardere medicatie.

MS en leeftijdHet is bekend dat personen die op oudere leeftijd MS krijgen het na 10 jaar slechter doen dan mensen waarbij de ziekte op jongere leeftijd begon. Maar de duur van MS is meestal langer dan 10 jaar, vooral bij jonge mensen. In dit onderzoek is gekeken naar de leeftijd bij aanvang van MS en de ernst van de ziekte op 50-jarige leeftijd.

De studie

Aan deze Amerikaanse studie deden mensen mee die al langer dan 10 jaar MS hadden. Van de deelnemers zijn verschillende gegevens verzameld op het moment dat zij 50 jaar oud waren: EDSS-score, type MS, hoeveelheid laesies in de hersenen, hersenvolume en arbeidspositie. Vervolgens hebben de onderzoekers berekend of er een verband was tussen de leeftijd bij de start van MS en de scores op 50-jarige leeftijd. Hierbij hielden ze ook rekening met het geslacht en type behandeling van de deelnemers.

De resultaten

De 661 deelnemers die aan het onderzoek mee deden, hadden een mediane leeftijd van 31,4 jaar bij de eerste symptomen. Deelnemers met jongere leeftijd bij aanvang van MS-symptomen hadden slechtere scores op 50-jarige leeftijd. Ze hadden slechtere EDSS-scores, een grotere kans op SPMS, meer laesies in de hersenen, een kleiner hersenvolume en een grotere kans op werkloosheid.

De ziekteduur is lang bij mensen die op jonge leeftijd MS krijgen. Daardoor heeft deze groep op 50-jarige leeftijd gemiddeld meer klachten. De onderzoekers concluderen dat het voor deze groep goed kan zijn om eerder te beginnen met zwaardere medicatie om de ziekte te remmen.

Bron: Gauruv Bose, et al. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2022;jnnp-2022-329353

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35953266/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.