MS en diverse klachten

Pijn, vermoeidheid, depressie en angst komen veel voor bij mensen met MS, zeker in het jaar na het stellen van de diagnose. Om de kwaliteit van leven te optimaliseren zijn snelle screening en interventies nodig.

Onderzoek

MS klachtenEr is op dit moment nog weinig bekend over de aanwezigheid, het gelijktijdig optreden en het verloop van symptomen, zoals pijn, vermoeidheid, depressie en angst in het eerste jaar na de diagnose van MS.

In dit onderzoek heeft een groep van 230 volwassen mensen, met nieuw gediagnosticeerde MS of het klinisch geïsoleerd syndroom (CIS)*, gedurende 1 jaar na het stellen van de diagnose zelfrapportagemetingen gedaan. Op de tijdstippen 1, 2 ,3, 6, 9 en 12 maanden na de diagnose van MS of CIS hebben de deelnemers aan de studie de mate van pijn, vermoeidheid, angst en depressie, die zij ervaren, gerapporteerd.

Resultaten

Op enigerlei moment tijdens het eerste jaar na diagnose bevestigen de deelnemers aan de studie klinisch significante symptomen:

  • 50,9% meldt pijn,
  • 62,6% vermoeidheid
  • 47,4% depressie en
  • 38,7% angst.

Een meerderheid van de deelnemers aan de studie vertoont gelijktijdig optredende klachten:

  • 21,3% van de mensen heeft twee gelijktijdig optredende symptomen,
  • 19,1% drie en
  • 17,4% meldt alle vier symptomen tegelijkertijd.

Het percentage mensen met symptomen bleef redelijk stabiel over de tijd. Echter, de percentages van mensen die symptomen ontwikkelen en daarvan herstellen wisselt sterk en is individueel bepaald.

Conclusie

Symptomen zoals pijn, vermoeidheid, angst en depressie komen veel voor bij nieuw gediagnosticeerde MS. Snelle screening op deze symptomen en interventies zijn wenselijk om de kwaliteit van leven van deze mensen te garanderen.

* Iemand krijgt de diagnose ‘klinisch geïsoleerd syndroom’ (CIS) als hij of zij langer dan 24 uur uitvalsverschijnselen heeft van één of meerdere delen van zijn/haar lichaam, waarbij na onderzoek blijkt dat de uitval veroorzaakt wordt door een ontsteking in het centrale zenuwstelsel (in de hersenen en/of het ruggenmerg).

Bron: R.T. Valentine, Kevin N Alschuler, Dawn M Ehde, Anna L Kratz.; Department of Physical Medicine and Rehabilitation, University of Michigan, USA; Department of Rehabilitation Medicine, Department of Neurology, University of Washington, USA; Mult Scler 2021 Jun 16

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34132141/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *