Multiple sclerose ontwikkelt zich uitsluitend in mensen. Apen ontwikkelen normaliter geen MS. Ze zijn echter zeer gevoelig voor een experimenteel geïnduceerde op MS gelijkende ziekte. Het is belangrijk te onderzoeken wat de discrepantie tussen mens en aap veroorzaakt, omdat het mogelijk inzicht biedt in de oorzaak van MS.

Suikermoleculen zijn belangrijke bouwstenen van de eiwitten op de cellen van het lichaam. Deze suikermoleculen zijn er in een aantal vormen, en ketens van verschillende suikers zitten op de cellen; verschillende cellen hebben een verschillende opbouw van de suikerketens.

De suikerketens die bij iedereen bekend zijn, zijn die van de bloedgroepen: A en B. Ketens van suikermoleculen zijn ook betrokken bij de binding van myeline aan de zenuwceluitlopers. Als deze binding verstoord wordt, zou dat wel eens nadelig kunnen zijn voor de zenuwcel.

Een verschil tussen mensen en de meeste andere zoogdieren is dat mensen niet in staat zijn een bepaald suiker aan te maken, het siaalzuur N-glycolylneuraminezuur (Neu5Gc). Neu5Gc kan echter wel in de organen van menselijk lichaam worden ingebouwd als gevolg van langdurige consumptie van rood vlees. Vergelijkbaar met de suikerketens van de bloedgroepen, maak je dan antilichamen aan tegen de suikers die je zelf niet hebt. Voor Neu5Gc geldt hetzelfde: als je rood vlees eet, maak je antilichamen tegen Neu5Gc aan.

In een publicatie in het blad MS Journal, wordt gesteld dat deze antilichamen mogelijk de binding van myeline aan de zenuwceluitlopers kunnen verstoren, waardoor de zenuwcellen gevoeliger worden voor schade. Door aanwezigheid van overige bekende risicofactoren, zou dat uiteindelijk kunnen leiden tot de ontwikkeling van MS. Langdurige consumptie van rood vlees zou daarom een tot nu toe genegeerde risicofactor voor MS kunnen zijn.

Mogelijk kunnen zijdeaapjes (marmosets) een belangrijke rol spelen in de validatie van dit concept, omdat zij hetzelfde genetische defect voor Neu5Gc hebben en omdat in deze dieren vergelijkbare MS-achtige auto-immuunreacties plaats kunnen vinden. Zijdeaapjes eten van nature echter geen rood vlees, waardoor er dus ook geen MS van nature voorkomt in deze dieren.

In de MSzien die in december 2015 verschijnt, staat een interview met
prof.dr. B.A. ’t Hart en prof.dr. J Geurts
waarin uitgebreid op deze problematiek wordt ingegaan.

Bron: ‘t Hart, B. A. Why does multiple sclerosis only affect human primates? Mult Scler. Published online before print June 25, 2015.

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26540733:

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.