MRI scan bij progressie relapsing remitting multiple sclerose ( RRMS )

Groei van bestaande laesies is bij mensen met RRMS de belangrijkste factor van toename van de hoeveelheid wit op de (T2) MRI scan. Dit draagt bij tot verlies van axonen in de laesies en hersenschade daarbuiten.

MRI scan bij progressie RRMSEen traag ontstekingsproces is geassocieerd met vergroting van laesies. Dit leidt tot een toenemend verlies van axonen en verergering van beperkingen.

Om dit verder te onderzoeken is bij mensen met RRMS gekeken hoe vaak chronische witte stof laesies in grootte toenemen en hoe groot die toename dan is. Er is ook gekeken wat de relatie is met biomarkers van ziekte progressie.

Met behulp van verschillende MRI scan technieken, het contrastmiddel gadolinium en speciaal ontwikkelde computer software, is gekeken naar de laesies bij 33 mensen met RRMS. MRI scans aan het begin van het onderzoek zijn vergeleken met de scans na 48 maanden.

Aan het begin werden er 569 laesies geïdentificeerd als chronisch, waarvan er 261 groter werden, 236 stabiel bleven en 72 in omvang af namen. Daarnaast werden na 48 maanden 139 nieuwe laesies gevonden (samenvloeiend met bestaande laesies of los daarvan).

Groei van bestaande laesies hangt samen met de leeftijd van de deelnemers en was de grootste bijdrage (67.3%) van de totale toename aan laesie volume, terwijl slechts 32.7% kwam van nieuwe laesie formaties. Verandering in volume van chronische laesies hangt samen met de snelheid van hersenatrofie, en verandering in EDSS.

Bron: Samuel Klistorner , Michael H Barnett, Con Yiannikas, Joshua Barton, John Parratt, Yuyi You, Stuart L Graham, Alexander Klistorner
Mult Scler, 2020 nov 20

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33215557/

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.