
Tot op heden kunnen therapieën het ziekteverloop beïnvloeden, maar al bestaande schade aan myelineVetachtige, witte stof die in de vorm van de zogenaamde myelineschede de zenuwvezels isolerend omhult. De myeline draagt bij tot een efficiënte zenuwgeleiding; bij myelinebeschadiging, zoals bij MS, loopt de zenuwgeleiding mank of is ze zelfs afwezig. Dit kan leiden tot diverse symptomen. Meer... kan niet worden gerepareerd. Wetenschappers van o.a. de Queen’s University in Belfast hebben specifieke cellen van het immuunsysteem geïdentificeerd die bepalend zijn voor reparatie van myeline.
Herstel in zicht?
De onderzoekers uit Belfast (in samenwerking met onderzoekers uit Cambridge, San Francisco, Edinburgh, Mayotte, Parijs en Nice) kwamen er tijdens dierproeven achter, dat bepaalde T-cellen (Treg) een signaalproteïne, CCN3, afgeven. Deze activeert op haar beurt stamcellen van de hersenen om zich in oligodendrocyten om te zetten, die myeline repareren.
Tot nu toe was bekend dat oligodendrocyten schade aan de myeline kunnen herstellen, maar niet welke rol Treg-cellen daarbij spelen. Bij MS-patiënten functioneert het lichaamseigen herstelvermogen van de myeline niet, hoewel ook zij een groot aantal voorlopercellen van oligodendrocyten hebben.
Deze bevindingen laten een nieuwe regeneratieveherstellende Meer... functie van T-cellen in het centraal zenuwstelsel (CZS) zien, die zich duidelijk onderscheidt van een immuun huishouding. Ze bieden een nieuwe benadering voor een therapie bij MS en zouden tot ontwikkeling van nieuwe medicatie kunnen leiden, die zich toespitst op het herstelwerk van deze T-cellen.
Conclusie
Volgens de onderzoekers maken de resultaten een nieuw soort aanpak mogelijk om te ontcijferen hoe het immuunsysteem werkt om schade aan de hersenen te herstellen: “Deze wetenschap is beslissend voor de ontwikkeling van therapieën voor neurologische aandoeningen als MS, die niet alleen maar aanvallen verminderen, maar schade aan myeline herstellen. De combinatie van beide aanpakken kan voor patiënten in de toekomst leiden tot een beter resultaat van de therapie.”
Tot dusver berusten de studieresultaten op proeven met dierlijk weefsel. Verdere onderzoeken moeten volgen om aan te tonen of de nieuwe kennis ook toegepast kan worden bij de mens.
Bron: Yvonne Dombrowski, et all., Centre for Experimental Medicine, School of Medicine, Dentistry and Biomedical Science, Queen’s University Belfast, Northern Ireland, UK.
Nature Neuroscience (2017) doi:10.1038/nn.4528
Samenvatting:
http://www.nature.com/neuro/journal/vaop/ncurrent/full/nn.4528.html
en ook
http://www.amsel.de/multiple-sklerose-news/medizin/Ist-Myelinreparatur-bei-Multipler-Sklerose-moeglich_6843
Ze mogen dat op mij testen, ik heb ppms!!
Word tijd ; ondertussen kun je wel nieuwe zenuwbanen aanleggen door middel van psilocybin . ( therapie met micro-doseringen van ” magic mushrooms “). Heb zelf al 40 jaar MS en in slechte condities geweest . Kan niet op onderzoek wachten . Self actief en positief bezig zijn met onderzoek en gezond leven , nodige veranderingen maken . Ook helpt CBD erg goed ?