Uit resultaten van een onderzoek naar eventueel verhoogd risico op kanker na behandeling met Mitoxantrone bij MS-patiënten, blijkt dat mensen met MS die dit middel krijgen toegediend een matig verhoogd risico op kanker hebben.

Duitse neurowetenschappers onderzochten of behandeling met Mitoxantrone bij MS gepaard ging met een verhoogd risico op kanker. Hiertoe werden alle MS-patiënten gevolgd die tijdens de periode van 1994 tot 2007 in de kliniek Mitoxantrone kregen toegediend.

Follow-up gegevens over medisch bevestigde kanker, levensduur en oorzaak van overlijden werden verzameld vanaf 2010. Het aantal gevallen van kanker dat bij deze MS-patiënten optrad, werd vergeleken met dat van de totale Duitse bevolking. Hierbij werd gekeken naar geslacht, leeftijd en jaar waarin de kanker werd geconstateerd.
De follow-up werd afgerond bij 676 patiënten. De gemiddelde follow-up periode bedroeg 8,7 jaar.

37 mensen met MS (5,5%) bleken na behandeling met Mitoxantrone een vorm van kanker te hebben ontwikkeld (bijvoorbeeld borstkanker, darmkanker, acute myeloïde leukemie). De gegevens toonden aan dat vergeleken met de totale bevolking het totale risico op kanker licht was verhoogd. Met name het aantal gevallen van leukemie en darmkanker was toegenomen. Borstkanker vertoonde geen toename.

Een Mitoxantrone-behandeling aanvangen op oudere leeftijd betekende voor mensen met MS een risicofactor. Het risico op kanker werd niet beïnvloed door de hoogte van de toegediende dosis Mitoxantrone, behandeling met andere middelen die het immuunsysteem onderdrukken, of het geslacht van de patiënt.

De conclusie van de onderzoekers is dat het aantal gevallen van leukemie en darmkanker weliswaar is toegenomen, maar dat het gaat om een milde toename. In de toekomst wordt een darmonderzoek geadviseerd na afloop van de behandeling met dit middel.

Bron: Buttmann M, Seuffert L, Mäder U, Toyka KV, Department of Neurology and the Comprehensive Cancer Center Mainfranken, University of Würzburg, Germany Neurology. 2016 May 11. PMID:27170571 [PubMed – as supplied by publisher]

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27170571

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *